El BOE torna a portar sorpreses no anunciades ahir per govern espanyol

  • S'exigirà que s'hagi buscat feina durant trenta dies abans de sol·licitar els 400 euros per desocupació

VilaWeb
Redacció
25.08.2012 - 12:54

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern espanyol exigirà que als desocupats que vulguin cobrar els 400 euros del pla Prepara hagin buscat feina ‘durant un període mínim de trenta dies’. Així ho defineix el decret-llei que publica el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) i que entrarà en vigor demà amb efectes retroactius des del 16 d’agost. Aquesta condició no va ser anunciada ahir en la conferència de premsa posterior al consell de ministres.

Els desocupats hauran d’haver fet ‘accions de cerca activa de feina’ i això s’haurà d’acreditar en el moment de fer la sol·licitud ‘de la forma que es determini reglamentàriament’. A més, el govern espanyol també ha aprovat que recaigui a mans de les comunitats i dels ajuntaments ‘l’emissió d’un certificat’ on es faci constar ‘la percepció o no’ d’altres ajudes autonòmiques o municipals.

El govern espanyol va reprendre ahir els consells de ministres i va aprova el decret per prorrogar el pla Prepara, dirigit als desocupats que han esgotat les seves prestacions, amb alguns canvis respecte el pla fins ara en vigor. La ministra d’Ocupació, Fátima Báñez, va confirmar que amb la nova regulació es tindran en compte els ingressos dels pares i avis a l’hora de valorar si el desocupat compleix el requisit per cobrar l’ajuda dels 400 euros que preveu el pla.

Báñez va explicar que  fins ara es valoraven els ingressos de la unitat familiar a l’hora de concedir les ajudes, però que no es comprovava la renda dels pares sinó la quantitat de fills i prou.

El mètode del govern espanyol serà sumar les rendes de tots els membres de la unitat familiar i dividir-les pel número de membres i, si superen els 481 euros per persona, el desocupat no tindrà dret a l’ajuda.

Desnonament exprés

D’una altra banda, el govern espanyol va aprovar també un avant-projecte de llei per a accelarar els denonaments. Els llogaters que no paguin a temps el lloguer podran ser desnonats al cap de deu dies si no presenten al·legacions al jutge.

La ministra de Foment espanyola, Ana Pastor, va detallar que, amb la normativa en vigor, el llogater ha de recórrer a la via judicial i obtenir una sentència declarativa perquè es pugui tirar endavant el desnonament.

Amb la nova llei, en canvi, s’establirà un període de només deu dies perquè el llogater pagui el deute i, si no ho fa, el jutge dictarà la resolució del contracte de manera immediata, sense més tràmits.

El govern espanyol pretén reduir el procediment que se segueix ara per dictar una resolució. Segons Pastor, ‘és clar que el que no paga, no pagarà encara que li donin més temps’.

A més, la finalització del procés es farà a partir d’una interlocutòria del jutge, fins ara calia un decret del secretari judicial. 

Un altre dels aspectes de la nova normativa és que el propietari de l’immoble podrà cancel·lar el contracte sense haver de pagar cap indemnització si ho comunica amb un mes d’antelació al llogater. No es tindrà en compte la duració que tingui el contracte. 

El propetari també podrà recuperar l’immoble si vol emprar-la com a residència habitual si avisa els llogaters dos mesos abans. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any