Breivik, condemnat a vint-i-un anys de presó prorrogables

  • El jurat ha publicat avui la sentència per les matances d'Oslo i d'Utøya

VilaWeb
Redacció
24.08.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El jurat del cas de la matança d’Utøya i de l’atemptat d’Oslo, comesos per Anders Breivik fa poc més d’un any, l’ha condemnat a la pena màxima, vint-i-un any de presó, amb la possibilitat de prorrogar-los. El jurat l’acusa de manera unànime de ‘actes de terrorisme’ i l’ha declarat, a més, mentalment sa. Així, doncs, no complirà la pena en un psiquiàtric, sinó en una presó.

Breivik va fer esclatar un cotxe bomba al centre d’Oslo, que matà vuit persones i en va ferir més de dues-centes. Després va anar a l’illot d’Utøya, on les joventuts del partit laborista noruec feien una acampada i, vestit de policia, en va matar seixanta-nou a trets.

Els atemptats, els pitjors de Noruega des de la Segona Guerra Mundial, van trasbalsar el país.

Breivik, de trenta-dos anys, antic militant del Partit del Progrés (FRP), d’extrema dreta, considerava els joves que participaven en el campament d’estiu a Utoya ‘traidors a favor de la immigració’.

En el judici que s’havia fet aquests últims mesos, havia confessat éssser l’autor d’aquella matança; va dir que lamentava ‘no haver anat més enllà’ i que va actuar ‘perquè era necessari’. Breivik no va reconèixer l’autoritat del tribunal que l’havia jutjat.

El jurat havia de basar el veredicte en el fet de si Breivik tenia cap trastorn mental quan va fer els atacs, i d’això en depenia que ingressés a la presó o en un centre psiquiàtric. La sentència d’avui el declara mentalment sa i, per tant, haurà d’ingressar en una presó.

Un informe independent diu que la policia podia haver evitat els atacs de Breivik

La comissió d’investigació dels atacs a la capital noruega, Oslo, fa poques setmanes va criticar durament en un informe el paper de la policia. En concret, es considera que l’atemptat amb bomba al centre de la ciutat es podria haver evitat i que l’autor, Anders Behring Breivik, podria haver estat arrestat abans. ‘L’atac contra el barri ministerial del 22 de juliol es podria haver evitat gràcies a l’aplicació eficaç de les mesures de seguretat existents’, conclou la comissió en l’informe enviat al primer ministre noruec, Jens Stoltenberg, que ha admès la tardança.

L’informe també critica que la policia va arribar a l’illa d’Utoya setanta minuts després de rebre un primer avís.

Cinc dies després del doble atemptat, els partits noruecs van acordar crear una comissió d’avaluació independent, l’anomenada Comissió 22 de Juliol, que ha publicat el primer informe en paral·lel amb el procés contra Breivik, el judici del qual va quedar vist per a sentència el 22 de juny.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any