Els sindicats de mestres dels Països Catalans defensaran plegats el català a la Diada

  • Representants de cadascun diuen a VilaWeb que llegiran una declaració conjunta en favor de la immersió lingüística

VilaWeb
Redacció
24.08.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’ensenyament ha sofert a tot el país greus envestides, aquests últims anys, sia del govern, sia dels tribunals. Per això els sindicats d’ensenyament que fa anys que treballen per l’educació en llengua catalana han unit forces i l’Onze de Setembre faran un acció conjunta per denunciar els atacs a la immersió lingüística.

VilaWeb ha parlat amb representants dels tres sindicats que l’organitzen, USTEC-STES, STEPV Intersindical Valenciana i STEI Intersindical per saber-ne els detalls. Maria Antònia Font, portaveu de l’STEI de les Illes, diu que ‘no pot ser que no hi hagi una resposta nacional de tots els Països Catalans, i la Diada és un bon moment per a fer-la’.

La idea inicial fou precisament del sindicat de les Illes, que porta tot el curs treballant contra les retallades de drets lingüístics del govern de Bauzá. Font, ha explicat a VilaWeb: ‘Volem participar d’aquesta Diada d’una manera especial. Pensam que el que passa a una part del territori, afecta a tot el conjunt de la llengua.’ 

Ella és qui ha coordinat l’acció conjunta: ‘A més del sindicat de Catalunya, ens hem unit amb sindicats valencians i amb gent de la Franja i farem una declaració unitària de defensa de la llengua a tot el territori. És important perquè compartim els mateixos problemes. A la Franja ara volen canviar la llengua de nom i això ho han fet a tot arreu: valencià, mallorquí, formenterenc… No ho podem permetre. Hem de demostrar que hem perdut la por, que ja no tolerarem més aquesta campanya fatal de disgregació. Ha de ser tot el territori que s’ha de fer visible davant la comunitat internacional.’

Tots tres sindicats coincideixen en la importància de fer-se visibles a la Diada tot i que fa anys que treballen plegats. Des de l’Intersindical Valenciana, Vicent Maurí diu: ‘Nosaltres tenim una col·laboració des de fa molts anys amb l’USTEC i l’STEI, treballem junts tant temes de drets laborals com de la llengua. L’Onze de Setembre habitualment anem plegats i enguany hem decidit actuar d’aquesta manera específica. Això enforteix la nostra lluita. Dissortadament tenim molts paral·lelismes amb les Illes perquè també hi governa el PP’. 

Rosa Cañadell, portaveu de l’USTEC creu que cal recordar la importància pedagògica i social de la immersió lingüística: ‘És basic. Ha sigut una de les formes més exitoses d’ensenyament i mai no ha creat cap problema a ningú: tots els nens acaben essent bilingües. El castellà s’acaba assolint igualment però el català, si no es fa la immersió, hi ha nens que no l’aprenen. És una qüestió que pedagògicament està avalada, no pot ser que es vulgui suprimir per raons ideològiques’. 

Els tres sindicats tindran una paradeta a la fira d’entitats que organitza Gent de la Terra al Passeig Lluís Companys i allà llegiran la declaració conjunta. Tot seguit, buscarant que s’hi adhereixin organitzacions i personalitats. 

Informació relacionada: 

‘Demanam a Europa un rescat lingüístic’ (14.06.2012)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any