Rafa Xambó: ‘L’ERO és il·legal i immoral’

  • Entrevista amb el conseller de RTVV designat per Compromís · Explica les conseqüències de l'ERO per a fer fora 1.200 treballadors

VilaWeb
Bel Zaballa
23.08.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Hi ha molts elements que fan que aquest ERO siga il·legal –i claríssimament immoral. Ja veurem com acaba la cosa, però el PP no ho té guanyat, ni de lluny’, diu Rafa Xambó amb molta rotunditat.

En aquesta entrevista exposa l’actuació del PP amb relació a RTVV, que atribueix a la necessitat del president Alberto Fabra de presentar ‘el cap de 1.200 treballadors a Rajoy per pagar els excessos’ del PP valencià; també acusa el govern de deixar una plantilla de treballadors afí al PP i de voler privatitzar RTVV per a beneficiar empreses amigues. Creu, això no obstant, que hi ha moltes possibilitats de tombar l’ERO: ‘Basta revisar les actes del procés de converses; són un monument a la incompetència i a la barbaritat de l’empresa’.

Va ser gaire tensa la reunió de dimarts de RTVV sobre l’ERO?
—El PP es va limitar a escoltar les intervencions. Durant tres quarts vaig analitzar les actes de la negociació per a demostrar fins a quin punt no hi havia hagut negociació, que tot allò que havien demanat els treballadors ho havien satisfet tard i malament, que l’empresa no havia donat explicacions. El PP féu molt poca intervenció, relativament breu; n’hi havia que ni s’havien mirat la documentació. Va ser molt desagradable.

El comitè tenia una proposta alternativa, però el PP no el va voler rebre…
—L’argument més lamentable del president era que no volia rebre una gent que en el consell anterior l’havien insultat i li havien tirat ous. Vàrem dir i repetir que no confonguera una part dels treballadors amb els representants del comitè d’empresa, i no em vaig poder estar de dir-li que trobava autènticament vergonyós que, a sobre, es volguera presentar com a víctima. Vaig dir: ‘Molts dels qui ara són allà baix estarien disposats a rebre una dutxa d’ous i una tanda d’insults en canvi de continuar tenint feina.’ S’enfadaren molt i em retragueren que justificava la violència. De cap manera, però havien d’entendre la situació que passava aquella gent i la desfeta tan bèstia que eren a punt de causar amb un ERO que despatxa 1.200 treballadors.

Però, pel president del consell, era ‘o ERO o tancar RTVV’…
—Sí, un argument estúpid que repetien tots com un mantra, i associat a la brillantíssima proposta de Price Waterhouse Cooper sobre l’externalització, presentada com la salvació. Diuen que ho resoldrà tot, i ni tan sols han fet una quantificació mínima dels costos, ni han acceptat cap proposta dels treballadors per a fer funcionar la televisió amb els mateixos diners que proposava PWC, prescindint tan sols de 400 treballadors, no de 1.200, i en condicions dignes.

Sembla que hi ha alternatives, però el PP tira al dret. Té ganes de privatitzar l’ens, oi?
—Hi ha uns quants elements que hi conflueixen. D’una banda, sembla que el president Fabra necessita servir en safata a Rajoy el cap de 1.200 treballadors de l’audiovisual valencià, l’empresa pública valenciana més important, per tal de pagar els excessos del PP d’aquí. Una mena de sacrifici imposat al conjunt dels valencians, que perdem un instrument de salut democràtica tan important com un mitjà públic; a més, fan pagar els excessos als treballadors i al sector audiovisual, si bé la responsabilitat és únicament de la nefasta gestió del PP, que ha malbaratat recursos i ha consentit tot de pràctiques corruptes. Aquest és un aspecte central de la qüestió: d’alguna manera volen expiar les barbaritats del PP fent servir de boc expiatori el poble valencià. A més, donen a Rajoy una carta, perquè puga demostrar a Europa que són valerosos a l’hora d’acarnissar-se amb el sector públic.

I els altres motius?
—Bé, de rebot, fan que els diners que puguen destinar-se a RTVV se’ls emporten les empreses amigues, que esperen els beneficis que rebran de la privatització. Basta repassar el comportament d’alguns mitjans de comunicació assentats a València, premsa espanyola i més, com Las Provincias, ara en mans del grup Vocento, que han manipulat la informació i tergiversat el tractament de l’ERO per atacar els treballadors. 

Què passarà ara a RTVV, amb menys de 500 treballadors?
—Exactament 480. D’aquests 118 són directius; o siga, que els 118 directius que tenia RTVV per a 1.680 treballadors continuen, però ara per a 300 i escaig. Això es un primer senyal de què passarà. A partir d’ací, ho externalitzaran pràcticament tot. I si s’ho queden determinades empreses és perquè compten guanyar-hi diners. Per tant, no s’explica que liquiden 1.200 persones.

Quina finalitat té externalitzar els serveis?
—La llei que van aprovar fa poc a les Corts Valencianes permet fins i tot de privatitzar els informatius. Amb aquesta operació, emblanquinen tota la contractació corrupta que han fet, tots els individus, sense mèrits ni qualificació, que han anat plantant en el Canal 9 des de fa mes de dèsset anys. Així pretenen netejar l’expedient dels qui han accedit d’una manera gens clara a RTVV i fer fora els bons professionals que hi havien accedit amb proves, per mèrits i capacitats, a través d’oposicions, amb barems públics, etc. És una operació claríssima. I munten una mena de vasos comunicants i fan que els 60, 70 o 100 milions d’euros que destina la Generalitat Valenciana a RTVV vagen, en part, a l’estómac d’aquesta plantilla mínima, constituïda en un 90% per gent addicta al PP, i la resta, a les empreses amigues. D’una altra banda, pretenen ocultar tota la malversació econòmica que han fet durant tot aquest temps, cosa que no aconseguiran.

Teniu pensat de tornar a la fiscalia?
—Sí. El País publicà dimarts –perquè els ho vaig filtrar– un escàndol de RTVV, que no havia reclamat quasi dos milions d’euros a la productora de José Luis Moreno i després havia acceptat en espècies un programa que havien emès en la televisió de Castella-la Manxa dos anys abans. La setmana vinent tornaré a anar a la fiscalia per informar-ne.

Vau dir que impugnaríeu els consells d’administració; a més, els sindicats portaran l’ERO a la justícia. Hi ha possibilitats de tombar-lo?
—Crec que moltes; si no de tombar tot l’ERO, d’anul·lar-ne molts aspectes. Basta revisar les actes del procés de converses entre l’empresa i el comitè d’empresa, plenes d’incongruències i de desconeixement per la banda de l’empresa. Invoquen un informe de PWC que no s’adequa gens amb el plec de licitació que es va fer el 2010. L’informe encarregat aleshores era per a fer una anàlisi de la situació de l’empresa, valorar-ne les oportunitats, la situació en el mercat, etc., i fer proposes de millora, i tenia un termini de sis mesos. No es pot convertir aquest informe en una proposta d’ERO, amb la gent que ha d’eixir de cada departament, que és el que han fet, i a sobre, prorrogar-lo al 2012. Ahir el director general no em va saber respondre.

Què li demanàreu?
—Si l’encàrrec era del 2010 i s’havia extingit en el moment de lliurar l’informe amb els terminis indicats en la licitació (que va costar 180.000 euros), com és que ara PWC presenta un informe per a fer l’ERO? Quan va licitar-se? L’heu pagat a banda? L’han fet per amor a la direcció general, o què? I quan es va encarregar a PWC que determinara qui s’havia de quedar en cada departament i en cada secció de RTVV? Això no consta en el plec de licitació! No els ho havien demanat.


—Tota aquesta informació apareix en les actes del procés de converses. Són un monument a la incompetència i a la barbaritat de l’empresa. Ells han volgut fer l’ERO ràpidament, sense que el supervise la Magistratura de Treball, sinó directament a través de l’informe d’instrucció de treball, que no és vinculant. Però els treballadors aniran la setmana vinent als tribunal, encara no se sap si al TSJPV o a l’Audiència espanyola. En tot cas, abans de Nadal l’haurà vist un jutge. I no m’estranyaria que el resultat fóra que l’ERO es desactivara o que hagueren de readmetre una gran part de treballadors i que el criteri per a despatxar la gent es considere invàlid.

Per què seria invàlid?
—Han fixat com a criteri principal l’assignació al lloc de feina, i en vuitè lloc, l’accés per posició. Assignació vol dir que els qui tinguen assignats els llocs de feina que, segons PWC s’han de mantenir, es quedaran. I què ha fet l’empresa? Ha posat en aquests llocs de feina els qui vol que es queden. Encara la setmana passada feia reassignacions de llocs de feina. Gent que va tornar de vacances i es va trobar que el seu programa ja no existia, o que el seu lloc de feina l’ocupava un altre. Simplement, els han llevats del lloc que tenien assignat i els han posats en el disparador de sortida, preparats per a ser expulsats. És d’una arbitrarietat absoluta que el principal criteri siga el lloc on t’ha posat l’empresa, perquè vol dir que l’empresa decideix qui fa fora i qui reté; sense que els treballadors puguen defensar-se ni adduir antiguitat o qualificació. És un autèntic destrellat.

Quan es començarà a aplicar l’ERO?
—Quan Inspecció de Treball faça l’informe. El director general ens va dir que al setembre començarien els acomiadaments. Mira, una altra barbaritat: fan un procés d’acomiadament en degotís fins l’agost del 2013. En algunes altres empreses això ha fet anul·lar ERO. Si es fa un ERO és perquè hi ha treballadors prescindibles, i si són prescindibles, no pots tenir la gent un any esperant de ser substituïda per treballadors externs. Vol dir que els interns fan falta, però que els substitueixen per treballadors més barats. I això és il·legal. És a dir, que hi ha molts elements que fan que aquest ERO siga il·legal –i claríssimament immoral. Ja veurem com acaba la cosa, però el PP no ho té guanyat, ni de lluny.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any