Madeira desafia Portugal amb una proposta de referèndum

  • El president de l’arxipèlag exigeix que els habitants de Madeira puguin decidir si volen separar-se de Portugal

VilaWeb
Redacció
22.08.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de Madeira, el socialdemòcrata Alberto João Jardim va exigir ahir al govern portuguès un referèndum en què l’arxipèlag pugui decidir el model de relació amb Portugal.

Fa mesos que el govern portuguès acusa Jardim de ‘separatisme’ i de descontrol de les finances locals.

Segons Jardim, el govern portuguès ha de delimitar amb claredat les seves funcions: drets i llibertats, política exterior, defensa i seguretat social, i deixar la resta de competències en mans del govern autònom. I si no ho vol fer, ha de ‘tenir el valor de demanar al poble de Madeira quina creu que ha de ser la seva relació amb Portugal. ‘L’actual constitució portuguesa no ens serveix’, al·lega el president madeirès que ha arribat a dubtar de si Portugal encara era una nació independent. Fa dos mesos Jardim ja va proposar el referèndum, que hauria de demanar als habitants de Madeira si acceptaven la situació actual, de dependència directa de Lisbona, o si volien ser independents.

L’autonomia de Madeira ha hagut de demanar un rescat financer al govern portuguès, després d’acusar-lo de no haver finançat adequadament les illes i de no haver-hi aportat el fons econòmic estipulat per la constitució.

La segona regió portuguesa més rica, un arxipèlag atlàntic

La regió autònoma portuguesa de Madeira és un arxipèlag de cinc illes, tres de deshabitades, a tocar de les illes Canàries. Políticament, es regeix per un Estatut Polític Administratiu de la Regió Autònoma de Madeira, previst per la constitució portuguesa; i és part de la Unió Europea, en règim de regió ultraperifèrica.

Madeira és la segona regió més rica de Portugal amb un PIB superior al de la Unió Europea. És un arxipèlag conegut sobretot pel turisme, que és la seva principal font d’ingressos. Madeira té un govern autònom i una assemblea legislativa.

A les darreres eleccions regionals, del 9 d’octubre de 2011, el Partit Social-Demòcrata va guanyar amb el 48% dels vots, que es van traduir en 25 diputats, però en va perdre vuit acusat de mala gestió econòmica. Tot i amb això, disposa d’un diputat més dels exigits per a tenir majoria absoluta.

Al darrere es van situar el CDS-PP, amb 9 diputats (abans 2), el Partit Socialista amb 6, el Partit del Treball amb 3 (va ser la gran sorpresa), i la Coalició Democràtica (comunistes i verds), Nova Democràcia (liberals), el Partit Animalista i el Partit de la Terra (ecologista) amb 1 cada formació.

Tots aquests partits són, de fet, delegacions regionals dels partits portuguesos. Cal recordar que a Portugal els partits dits regionals són prohibits.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any