L’Onze de Setembre vist de fora del Principat

  • Recollim l'opinió de polítics i activistes valencians i de les Illes sobre la diada d'enguany i la manifestació independentista de Barcelona

VilaWeb
Redacció
22.08.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Onze de Setembre d’enguany serà protagonitzat per la concentració organitzada per l’ANC i que duu com a lema ‘Catalunya, nou estat d’Europa’. Com es veu la diada i la manifestació independentista des de la resta del territori? N’hem parlat amb Enric Morera, síndic de Compromís; Biel Barceló, secretari general del PSM; Vicent Maurí, portaveu de la Intersindical Valenciana; Jaume Mateu, president de l‘Obra Cultural Balear; i Tonetxo Pardiñas, president de la Societat Coral el Micalet.

Tots ells coincideixen a destacar que un avanç cap a la independència de Catalunya serà positiu per al País Valencià i les Illes. ‘És la diada de l’esperança, diu Pardiñas, pot ser un revulsiu per als Països Catalans’. Per al president del Micalet, ara cal que els partits de Catalunya perdin la por i facin un front comú cap a la independència, perquè això ajudaria ‘la societat a pressionar els partits de la resta dels Països Catalans’. 

‘Si el Principat aconsegueix la sobirania, a les Illes hi haurà una resposta en aquest sentit’, valora Jaume Mateu, que explica que assistirà a la manifestació de Barcelona, de moment a títol personal, perquè l’OCB encara no ho ha decidit.

El mateix parer que Biel Barceló, que explica que ‘des de les Illes es veu cada vegada més clara la necessitat d’un estat propi per a Catalunya’, i destaca que, si bé hi ha una demanda de la societat en aquest sentit, encara hi manca una direcció política. També lamenta que ‘la realitat és que la societat mallorquina no viu ni sent l’esperit reivindicatiu de l’Onze de Setembre’. Sí que el viu el PSM, que com ja fa temps, enguany també assistirà a la manifestació.

‘Tot el que siga millorar les reivindicacions del poble de Catalunya beneficia el poble valencià, perquè és un avenç en l’autogovern i la reivindicació dels nostres drets’, diu Enric Morera, que no té pensat anar a la manifestació i recorda que Compromís no hi ha assistit mai. 

Per la seva banda, Vicent Maurí –que explica que la Intersindical segurament serà representada a la manifestació– posa de relleu que ‘quant a reivindicació nacional, som a anys llum de Catalunya’, i que l’agenda política i social dels dos territoris és ‘prou diferent’. També ho destaca Enric Morera, que lamenta que ‘a vegades els valencians ens hem trobat molt poc compresos’ per part de Catalunya: ‘Tenim molta feina a fer i a vegades ens trobem una mica sols’. Morera destaca que els tres territoris ‘pateixien mals comuns’ que formen part d’una mateixa estratègia: ‘separar-nos com a poble i anul·lar els nostres drets’. Considera que ara cal que al País Valencià la societat també s’uneixi.

Informació relacionada: 

Joan-Daniel Bezsonoff: ‘Fins que Catalunya no sigui independent, Catalunya Nord no es podrà fer sentir’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any