Enric Morera (Compromís): ‘Millorar les reivindicacions de Catalunya beneficia també el País Valencià’

VilaWeb
Redacció
22.08.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Com veieu aquesta diada?
—Com a valencians, l’Onze de Setembre té la mateixa categoria que el nostre Vint-i-cinc d’Abril. De primer, fórem els valencians que vam perdre les llibertats, el 1707, i després, els catalans. Això que passa ara al País Valencià i a les Illes és el que pot passar a Catalunya. Aquesta voluntat de dividir-nos com a poble existeix, perdura, i s’expressa en el finançament autonòmic, en la incapacitat de tenir mitjans de comunicació en tot l’àmbit cultural i lingüístic, la bogeria de no tenir bons eixos de comunicació com el corredor. Tot forma part de la mateixa estratègia: separar-nos com a poble i anul·lar els nostres drets.

I en aquest sentit, quin és el paper de l’Onze de Setembre?
—La Diada es fa en aquest context i és una resposta a totes aquestes agressions. Els  valencians, que tenim una situació més precària, hem d’espavilar-nos i unir-nos al País Valencià. El poble català no és conscient que necessitem establir mecanismes de cooperació perquè patim mals comuns. Nosaltres ja tenim prou feina ací, però som conscients que tot respon a una mateixa estratègia de centralisme. Hi ha més de cent mil joves que han demanat de rebre l’ensenyament en valencià i el govern els ho nega. Com més conscients siguem que això ens afecta a tots plegats, millor. És una lluita compartida. A vegades els valencians ens hem trobat molt poc compresos en les nostres pròpies dinàmiques. Tenim molta feina a fer i a vegades ens trobem una mica sols.

Com valoreu la manifestació de l’ANC d’aquesta diada?
—Bé, ací parlar d’ANC és una cosa que no s’entén. En tot cas, ho veiem amb simpatia, perquè tot el que siga millorar les reivindicacions del poble de Catalunya, beneficia el poble valencià perquè és un avenç en l’autogovern, en la reivindicació dels nostres drets i una millora de les nostres condicions com a poble.

Anireu a la manifestació?
—No tenim previst d’assistir-hi com a Compromís; no ho hem fet mai. No és una prioritat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any