Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dimecres  22.08.2012  06:00

Les eleccions basques s'avancen al 21 d'octubre

Martxelo Otamendi: 'Hi haurà un president abertzale, segur'

Men?ame
 

El president basc, Patxi López, va anunciar ahir, després del consell de govern de Vitòria, la convocatòria d'eleccions anticipades per al el 21 d'octubre, en lloc del març, que és quan tocaria. La situació econòmica, la caiguda de la recaptació de les tres hisendes forals i la pressió dels partits de l'oposició han empès López a avançar les eleccions. El cas és que l'oposició feia molts mesos que li ho demanava i el pacte de govern amb el Partit Popular s'havia trencat.

López sosté que ha pres una decisió 'absolutament personal', però resulta que el 21 d'octubre farà un any i un dia del cessament definitiu de l'activitat armada d'ETA.

'Estic convençut que és l'hora d'obrir un nou temps de diàleg i d'acords per a avançar en la construcció d'un País Basc solidari --va explicar en una conferència de premsa posterior--. Nosaltres hem complert els principals objectius que vam proposar-nos. Ara toca renovar el contracte social amb els ciutadans, cal que la societat basca elegeixi qui ha de comandar la nova situació.'

'Fins ara hem fet servir les eines del nostre autogovern per parar la crisi, i hem demostrat que l'austeritat era compatible amb el creixement, però ara és el moment d'avançar fent reformes profundes', va dir el president basc, després de reprotxar al PP i al PNB que impedissin al seu govern de tirar endavant les mesures necessàries per a reconduir la situació econòmica, com ara la reforma fiscal.

López també va defensar la feina feta: 'Avui el País Basc és més modern i més lliure que no abans que arribéssim al govern', i ha desmentit que hi hagués dificultats de recaptació.

Otamendi: 'Hi haurà un president abertzale, segur'

En aquesta entrevista Martxelo Otamendi explica com veu les eleccions i assegura que hi haurà un nou president abertzale i que 'el PNB es gastarà molts diners i molt d'esforç en aquesta campanya, perquè té molt a prop EH Bildu'.

Frec a frec del PNB i EH Bildu, al capdavant de la intenció de vot

L'últim Euskobaròmetre publicat fins ara, fet entre els dies 8-24 de maig, indicava que, en cas d'eleccions al parlament basc, el PNB les guanyaria, amb 23-24 escons, seguit molt de prop per EH Bildu, amb 22; els socialistes farien una notable davallada, de 25 escons a 17; el PP mantindria els 12-13 que té i Ezker Batua potser no entraria al parlament.