Qui es manifestarà l’Onze de Setembre?

  • Us expliquem qui fa costat, fins ara, a la convocatòria de l'ANC · Qui hi anirà i qui no

VilaWeb
Redacció
28.08.2012 - 20:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Falten dues setmanes per a l’Onze de Setembre, però la manifestació que prepara l’Assemblea Nacional Catalana, com més va, més relleu té. Cada dia hi ha moviments nous dels partits polítics i dels principals agents socials. Després de setmanes de dubtes, la majoria ja s’ha posicionat. En el partit del govern, Convergència i Unióhi ha força contradiccions: alguns consellers han dit que hi assistirien, si bé no hi ha acord sobre què cal reivindicar. A continuació, us oferim un recull de la posició de cadascú:

Artur Mas no hi assistirà

El portaveu del govern català, Francesc Homs, va dir ahir: ‘Artur Mas ha explicat que és partidari que l’Onze de Setembre el president presideixi exclusivament els actes institucionals.’ Per altra banda, Mas creu que en aquesta diada hi ha d’haver ‘una mobilització massiva del poble català’. ‘Com més gent hi hagi, de cara a la reunió amb Rajoy, més força tindrà’ ha dit Homs.

Els consellers: alguns sí, alguns no

La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau; el conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries; el titular de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder; el d’Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, i el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, assistiran a la manifestació, segons han confirmat fonts dels diferents departaments a l’ANC. En canvi, el conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell; el conseller d’Interior, Felip Puig, i el d’Agricultura, Josep Maria Pelegrí, no hi aniran. Per la seva banda, la vice-presidenta del govern, Joana Ortega, va dir que hi aniria a reivindicar el pacte fiscal, però encara ho ha confirmat oficialment. El conseller de Salut, Boi Ruiz, i la titular de justícia, Pilar Fernández Bozal, encara no s’han pronunciat.

CDC hi anirà, sense pancarta i amb Jordi Pujol al capdavant

El partit d’Artur Mas va decidir dilluns que hi participaria, encara que no signarà el manifest de la convocatòria ‘en els termes amb què està redactat’. La decisió la van comunicar formalment ahir Oriol Pujol i Josep Rull als representants de l’ANC. Hi aniran sense pancarta pròpia i al capdavant de la delegació hi haurà Jordi Pujol, Xavier Trias i els mateixos Oriol Pujol i Josep Rull. 

La Joventut Nacional de Catalunya també ha confirmat l’assistència dels seus militants a la manifestació.

Unió encara no ha decidit res

El secretari d’Universitats i Recerca, Antoni Castellà, ha dit avui que aniria a la manifestació a títol personal i acompanyat de la família. Segons ha dit, la decisió del seu partit, Unió Democràtica de Catalunya (UDC), es prendrà en l’executiva de final de mes.

Gispert rebrà l’ANC

La presidenta del Parlament de Catalunya, Núria de Gispert (UDC), rebrà representants de l’Assemblea Nacional Catalana l’Onze de Setembre, al despatx d’audiències del parlament, tot i que encara no s’ha concretat l’hora. L’ANC havia demanat tant a Gispert com a Mas que rebessin una delegació de l’ANC i de l’Associació de Municipis per la Independència durant la diada.

ERC, SI, IC-V i Reagrupament hi fan costat

Els dirigents de Solidaritat Catalana per la Independència i d’Esquerra Republicana de Catalunya fa dies que han respost favorablement a la convocatòria de l’ANC. La setmana passada tant un partit com l’altre van fer avinent al president Mas que la Diada seria un clam per la independència i no pel pacte fiscal. Reagrupament també s’hi va sumar des de bon començament.

Una representació oficial d’Iniciativa per Catalunya-Verds participarà en la manifestació. Els ecosocialistes reclamaran ‘el dret d’autodeterminació’, alhora que contestaran ‘la política de Mas i de Rajoy’.

L’eurodiputat d’aquesta formació, Raül Romeva, no podrà ser a la manifestació, però va dir: ‘Penso demostrar tot el meu suport als objectius de la manifestació.’

Una trentena d’entitats s’hi afegeixen

Segons fonts de l’ANC, una trentena d’associacions també hi donen suport i el faran explícit de maneres diverses. Com ara aquestes: Òmnium, la Plataforma pel Dret de DecidirSobirania i ProgrésSobirania i Justícia, l’Agència del Cens Nacional del Poble Català, la Plataforma pro-Seleccions Esportives CatalanesCatalunya síAra o mai, la Xarxa d’Entitats, l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), l’Associació Catalana de Professionals (ACP), el Cercle Català de Negocis, la CALGent de la Terra i la Fundació Catalunya Estat

Unió de Pagesos i la Intersindical també hi donen suport

Els sindicats Intersindical-CSC i Unió de Pagesos també s’hi han apuntat. N’hi ha, com CC OO, la UGT i la USOC, que no ho decidiran fins a principi de setembre, tot i que han tingut converses positives amb l’ANC. 

L’esquerra independentista manté una convocatòria pròpia 

Amb la CUP al davant, l’esquerra independentista ha optat per mantenir la convocatòria de la seva manifestació i amb lema propi, com cada any. No participarà en la marxa unitària perquè no hi troba reivindicacions socials. Però, com explica Albert Botran, no volen contraposar convocatòries.

El PSC no hi participarà

El primer secretari del PSC, Pere Navarro, ha dit que no farien cas de la convocatòria de l’ANC. ‘Si la manifestació que convoca l’Assemblea Nacional Catalana és per la independència, el PSC no s’hi pot afegir, perquè no hi està d’acord.’

Els presidents de les quatre diputacions hi assistiran

A la Universitat Catalana d’Estiu, els presidents de les diputacions de Lleida, Joan Reñé; Girona, Jaume Torramadé (UDC), i Barcelona, Salvador Esteve, van confirmar que anirien a la manifestació de l’Onze de Setembre. Posteriorment s’hi ha sumat el de Tarragona, Josep Poblet, tal com han confirmat fonts de la diputació a VilaWeb. Tots quatre són membres de Convergència i Unió i coincideixen a dir que hi aniran com a presidents i com a ciutadans. Les diputacions catalanes van passar a mans d’aquest partit per primera volta després de les darreres eleccions catalanes.   

Informació relacionada: 

Ha d’anar Mas a la manifestació de l’Onze de Setembre?

Albert Botran (CUP): ‘L’Onze de Setembre no contraposarem la manifestació de la CUP a cap altra’

Muriel Casals: ‘Serem a la manifestació de l’Onze, ens hi sentim convocats’ (11.08.2012)

L’ANC demana al president Artur Mas i la presidenta Núria de Gispert que els rebin l’11-S (09.08.2012)

Contradiccions a CiU sobre la manifestació de la diada (17.08.2012)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any