Camats: ‘Cal un front comú per fer fora CiU, i no sé si ERC hi està disposada’

  • La portaveu parlamentària d'ICV parla sobre les condicions d'una possible Syriza catalana

VilaWeb
Redacció
19.08.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Qualsevol element d’unitat d’esquerra passa per fer fora CiU del govern i posar fi a les polítiques que es fan a Catalunya. Aquest ha de ser l’objectiu, i no sé si ERC hi està disposada’, diu a VilaWeb la portaveu d’ICV al parlament, Dolors Camats. Alfred Bosch, d’ERC, deia ahir que una Syriza catalana seria independentista o no seria i instava ICV a posicionar-se netament per la independència. ‘Que demanin el que vulguin’, diu Camats, que aposta per un front comú que englobi no només partits sinó també moviments socials i entitats i que serveixi per fer fora CiU del govern.

–Veieu viable una Syriza catalana amb ERC?
–Els experiments no funcionen igual a tot arreu, la unió de forces d’esquerres a Grècia és un exemple a seguir, però sense voler copiar-lo. Qualsevol element d’unitat d’esquerra passa per fer fora CiU del govern i posar fi a les polítiques que es fan a Catalunya. Aquest ha de ser l’objectiu, i no sé si ERC hi està disposada.

–Bosch us ha emplaçat a defensar netament la independència. Diu que la Syriza catalana ‘serà independentista o no serà’…
–Des que es va fundar el PSUC que defensem el dret d’autodeterminació. I nosaltres sempre hem estat on toca. Ho hem fet ara amb el pacte fiscal, i fa uns anys amb l’estatut. Que ERC demani el que vulgui. ICV som un punt de trobada de molta gent, n’hi ha que són independentistes, n’hi ha que defensen altres models. També caldria emplaçar ERC a manifestar-se per un front comú que desplaci la política actual, imprescindible per fer un tomb al que passa. Cal una majoria no només política sinó també social. I protegir la societat dels atacs de la dreta. Aquesta és la principal preocupació d’ICV.

–Mentrestant Junqueras proposava una coalició independentista. Veuríeu bé una coalició que englobés ERC, ICV, RCat i SI?
–No ens ho hem plantejat mai. Nosaltres tenim un projecte propi, ecosocialista, d’esquerres i nacionalment català. Creiem que ara cal un front per fer fora CiU, i no sé si aquesta és la prioritat de Junqueras. Nosaltres no ens oferim a pactar pressupostos amb CiU. En tot cas, seria un front amb ERC però també altres forces polítiques i amb moviments socials. El que calgui per fer fora CiU. Des del principi del govern de Mas que treballem en aquest sentit. I jo m’he sentit molt sola al parlament fent d’oposició. El que és segur és que si hi ha alguna plataforma, es digui Syriza o com es digui, serà imprescindible que ICV hi sigui. És el que representa a Grècia, el no a les polítiques d’austeritat. I cal un front comú contra les polítiques d’austeritat.

–Qui més us imagineu en aquesta Syriza?
–Les esquerres del país. No només sigles de partits polítics. Ha de ser una suma social, de moviments, plataformes, persones, alternatives. Tots fent front comú per fer fora del govern els qui estan enfonsant el país. S’acosta una tardor complicada, la crisi no dóna treva. CiU fa que la crisi sigui més greu, i cada cop estem pitjor per cupa de la seva política.

–El PSC també hi tindria cabuda?
–Bé, el PSC pot triar. Pot fer de PASOK i partit crossa o pot fer de partit socialista francès.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any