El Financial Times destaca la tensió entre Catalunya i Espanya i el creixent independentisme

  • El diari es fa ressò de l'ofensiva recentralitzadora del PP

VilaWeb
Redacció
16.08.2012 - 09:32

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El diari econòmic Financial Times ha publicat un article de David Gardner on s’explica com el PP vol aprofitar la crisi econòmica per a recentralitzar Espanya, perquè ‘detesta’ el sistema autonòmic. A ‘Spain: Autonomy under fire‘, s’explica com es va crear el sistema autonòmic per difuminar l’autonomia de Catalunya i el País Basc, i el fet que malgrat que tots els governs i partits són culpables de malbaratament i clientelisme, el PP, que governa en onze autonomies, n’és el principal responsable.

‘Hi ha molt en joc. La creixent confrontació entre el centre i les disset regions és més que una subtrama en l’eurodrama. Si no es resol correctament, podria soscavar l’acord constitucional que va portar Espanya de la dictadura de Francisco Franco a una democràcia vibrant i encendre la demanda d’independència dels bascos i catalans que la descentralització del govern se suposava que havia d’evitar‘, s’hi diu.

‘Mentre que els bascos han estat generalment vistos com la principal amenaça a la unitat [d’Espanya] a causa de la ja acabada campanya violenta dels separatistes d’ETA, és el debat sobre la sobirania catalana la que ara s’ha tornat radical. El punt d’inflexió es va produir fa dos anys quan el Tribunal Constitucional a Madrid va aigualir les reformes per millorar l’autonomia aprovades pels parlaments català i espanyol.’

També es comenta el dèficit fiscal català, xifrat en 18.000 milions d’euros, i s’hi recullen declaracions del conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, i també de Salvador Garcia, economista i membre del Col·lectiu Emma, que explica que el govern català vol unes competències que no caben a Espanya.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any