Gabancho explica el fracàs del catalanisme

  • Patrícia Gabancho, encarregada de la lliçó inaugural de la UCE té clar que 'Hem de girar full i posar fi al model del catalanisme.

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
16.08.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La XLIV Universitat Catalana d’Estiu s’inaugura avui, i això fa que Prada (Conflent) sigui, una vegada més, fins el dia 23, el centre polític i cultural del país. ‘Fa dos anys hi discutíem sobre la unitat de l’independentisme, i ara el tema és pacte fiscal o independència; per això el debat de la UCE serà: passem pel pacte fiscal o no hi passem?’, diu a VilaWeb Patrícia Gabancho, encarregada enguany de la lliçó inaugural. Amb el títol ‘Aspiracions i solidesa’, Gabancho hi parlarà del fracàs del catalanisme.

‘Hem de posar fi al model del catalanisme. Fa un segle i mig que pretén dues coses: modernitzar Espanya i aconseguir un espai propi per desenvolupar el seu projecte. Cap no ha sortit bé. De primer ho van intentar amb la política, amb Cambó i la Lliga, amb ministres; i de la transició ençà, pagant. Han pagat la modernitat espanyola. Però ni la modernitat espanyola no té en compte Catalunya ni tenim espai propi. Hem de girar full i anar cap al sobiranisme’, explica Gabancho.

Commemoracions i cursos

La programació de la UCE inclou cursos, commemoracions, jornades, tallers i concerts. De la commemoració dels cinquanta anys de ‘Nosaltres els valencians’ de Joan Fuster a la jornada sobre viabilitat econòmica d’una Catalunya estat. Del naixement de Joan Sales al curs ‘La salut en temps de crisi’. Del record d’Heribert Barrera, Joan Coromines i Pompeu Fabra a cursos sobre medi, història, dret i literatura. Més una glossa de l’obra i la figura de Lluís Maria Xirinacs, les jornades de la Fundació Irla, col·loquis sobre el sector agrari, jornades sobre cooperativisme i la presentació de l’institut Triangle de Mar Blava.

‘L’eco del pensament polític del país’

Una programació que continua essent el reflex del moment polític i cultural del país. ‘Abans ho havien estat totes les universitats d’estiu. Ara ja no, però en canvi, la UCE encara manté aquest paradigma, aquest paper d’altaveu, sobretot, del nacionalisme català. És l’eco del pensament polític i nacional del país’, manifesta Gabancho. També destaca la participació dels alumnes de la universitat en aquests debats. ‘La part acadèmica és un espai amb debats importants sobre el país i el pensament nacional. També hi ha una part més lúdica i divertida: en un alberg s’ajunta gent de tots els Països Catalans, amb qui no sempre hi ha ocasió de conviure-hi d’una manera tan pràctica durant dies’.

‘L’Onze de Setembre serà per a dir a Espanya que fins aquí hem arribat’

Una de les qüestions que més ocuparà la UCE enguany és el procés independentista i la petició del pacte fiscal aprovada pel Parlament de Catalunya. ‘Jo em penso que el pacte fiscal és simbòlic –diu Gabancho–. És veritat que molta gent el té el cap, i ho hem de respectar, però Espanya no està en condicions de concedir-lo. Per tant, el procés haurà de continuar, perquè no podem encallar-nos en el pacte fiscal. Que hi vagin aquesta tardor, que rebin el no, i aleshores continuem el camí cap a la independència. En aquest sentit, la manifestació de l’Onze de Setembre serà per a dir a Espanya ‘Fins aquí hem arribat, ara ens posem a treballar per la independència, i aquesta vegada, va de debò.’

Tornant amb el fil de la lliçó inaugural sobre la fi del catalanisme, Gabancho sosté que ‘la del 10-J va ser l’última manifestació del catalanisme, la resposta a una agressió d’Espanya. En canvi, la d’aquest Onze de Setembre serà la primera manifestació del sobiranisme. No té una causa directa, no anem a contestar res, sinó a proposar el camí de futur. En aquest sentit, trenca amb el catalanisme, que és sempre un acord de mínims.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any