El president d’Egipte aparta l’exèrcit del poder

  • Inesperat gest de Mursi, que ha restaurat els poders presidencials, restringits pels militars

VilaWeb
Redacció
13.08.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president d’Egipte, Mohammad Mursi, va cessar ahir la cúpula de l’exèrcit i va restaurar els poders presidencials restringits per l’esmena constitucional que els militars van sancionar el 17 de juny proppassat

El 17 de juny va ser, justament, l’últim dia de les eleccions que van fer de Mursi el primer president civil de la història egípcia elegit democràticament.

Mursi va decretar ahir que el cap del Consell Suprem de les Forces Armades (CSFA) i ministre de Defensa, Mohammad Husein Tantawi, i el cap d’Estat Major de l’Exèrcit, Sami Enan, deixessin el càrrec i es jubilessin. Tots dos han estat nomenats assessors presidencials i distingits amb la Medalla del Nil, la condecoració militar de més rang del país.

Mursi va prendre aquesta decisió després de conversar amb Tantawi i amb els principals oficials del CSFA, va  manifestar el general Mohammad al-Assar, integrant del consell.

El nou ministre de Defensa designat per Mursi és Abdelatif Sisi, i el nou cap de l’Estat Major serà el general Sidki Sobhi, segons un comunicat del portaveu presidencial Iàsser Alí llegit a la televisió pública.

El president també va anunciar un tercer nomenament: el del vice-president del país, càrrec que assumirà qui fins ara era vice-president del Tribunal de Cassació, màxima instància judicial, de segon rang, Mahmud Meki.

Esmena constitucional

Finalment, Mursi ha derogat l’esmena de la Declaració Constitucional aprovada el 17 de juny pel CSFA, que fins a l’elecció de Mursi exercia les funcions presidencials. Aquesta esmena limitava les competències de la presidència i donava una gran independència a l’exèrcit.

L’esmena modificava aspectes importants de la Declaració Constitucional del 30 de març de 2011, que és el ‘full de ruta’ de la transició política des de l’enderrocament del president Hosni Mubàrak.

L’esmena establia que el president podia declarar la guerra, amb l’autorització del CSFA, i que en cas d’avalots podia sol·licitar la intervenció de les forces armades ‘per a garantir la seguretat i defensar la propietat pública’, sempre amb el vist-i-plau del CSFA.

A més, el cap del CSFA, Tantawi, era designat comandant de les forces armades i ministre de defensa fins que no es promulgués la nova constitució; i el CSFA era declarat competent per a decidir sobre tots els afers relacionats amb les forces armades ‘incloent-hi els nomenaments dels caps i l’extensió dels mandatsrespectius’.

En la mateixa línia, estipulava que el CSFA exerciria totes les funcions legislatives especificades a l’article 56.1 de la Declaració Constitucional fins que no es constituís un nou parlament.

El CSFA va publicar l’annex a la Declaració Constitucional poques hores després d’haver tancat els centres de votació de la segona tanda de les eleccions presidencials que van donar el poder a Mursi.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any