Muriel Casals: ‘Serem a la manifestació de l’Onze, ens hi sentim convocats’

  • Òmnium tindrà un paper visible a la manifestació de l'ANC, tot i no convocar-la

VilaWeb
Laura Ruiz i Trullols
11.08.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les adhesions a la manifestació de l’Onze de Setembre, convocada per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), no paren de créixer. Fa pocs dies Pere Pugès manifestava a VilaWeb que anaven desbordats i que hi passarien moltes coses. Però encara hi ha aspectes d’aquesta diada que tot just van prenent forma, com per exemple, quin paper hi tindrà Òmnium Cultural, que va promoure el 10-J.

En aquesta entrevista, Muriel Casals, presidenta d’Òmnium aclareix el dubte : Òmnium hi serà ben visiblement, encara que no la convoqui. A més, ‘allò que importa no és tant qui hi haurà a la capçalera, sinó qui hi ha al darrere.’ I diu que ‘la nostra feina i la de l’ANC són, en certa manera, complementàries’, i que li fa l’efecte que aquesta Diada serà especial.

—Què en penseu de la convocatòria de l’Assemblea Nacional Catalana de l’Onze de Setembre, sota el lema ‘Catalunya, nou estat d’Europa’?
—Nosaltres hem parlat d’una manera prou institucional amb la directiva de l’ANC i des del començament hem vist amb molta simpatia aquesta convocatòria. Com sabeu, ja fa força anys que Òmnium assisteix a les manifestacions de l’Onze de Setembre amb lemes clarament independentistes, i enguany farem ben igual. Nosaltres ni la convoquem ni l’organitzem, sinó que ens sentim convocats i hi serem d’una manera molt visible. La gent de la junta directiva, els presidents territorials, hi treballem activament.

—Aquest Onze de Setembre serà especial?
—No és un any més, tot és molt ‘calent’. Van passant moltes coses i, cada dia que passa, cada setmana, la situació va definint-se. Amb tantes dificultats econòmiques hem d’estar molt alerta perquè hi ha una voluntat recentralitzadora del govern espanyol, que ho aprofitarà tot. De la mateixa manera que, per nosaltres, la crisi fa evident que no podem suportar més l’espoliació, per Espanya, és evident que els diners que xuclen dels catalans els van bé. Darrerament hi ha hagut una crida del president de la Generalitat i això fa pensar que la manifestació de l’Onze de Setembre d’enguany és convocada des de punts diferents. A la convocatòria oficial de l’ANC, s’hi van sumant tot de forces i d’individus, i amb la crida des del govern, tot fa pensar que serà una mobilització molt important. És evident que Òmnium hi serà.

—Com animareu els socis a participar en la manifestació de l’ANC?
—Pensa que hi ha molts dels nostres socis, dels nostres quadres territorials, que treballen per preparar aquestes marxes i aquesta concentració. A l’ANC, no s’hi adhereixen entitats, sinó individus i, per tant, molts individus d’Òmnium portaran els seus coneixements, la seva experiència i la seva energia a la preparació d’aquesta manifestació. I d’una manera institucional, els de la junta directiva hi serem.

—Anireu a la capçalera?
—Això tot just es va dibuixant. L’Onze de Setembre és a prop, però encara tenim quatre setmanes llargues de preparació i de disseny d’aquesta capçalera. No et sé dir com serà. Però la cosa que importa no és tant qui hi haurà a la capçalera, sinó qui hi ha al darrere. 

—L’ANC diu que vol reunir-se amb Mas i de Gispert després de la manifestació. Com ho veieu?
—És legítim, totes les organitzacions del país hi tenen dret.

—És conscient Òmnium que, des del 10-J, tot allò que diu en relació amb l’Onze de Setembre s’escolta molt?
—Sí, per això som tan curosos. En aquests moments no som la punta de llança, no som l’avantguarda… L’Assemblea és, probablement, més a l’avantguarda en la reivindicació independentista. Nosaltres en aquest moment fem una feina més constant, que ve de cinquanta-un any endarrere, de construcció del país. Per una banda, la nostra feina és que, en cas de fer el pas cap a la independència, sigui ben net, i que hi hagi un referèndum que es guanyi d’una manera molt majoritària; per una altra banda, hem de continuar treballant per eixamplar el sentiment de catalanitat. Per tant, si n’hi ha que fan de punta de llança, tenen tot el nostre respecte. La nostra feina i la de l’ANC, en certa manera, són complementàries. 

—Heu dit que Òmnium respondria a la crida del president Mas. Com?
—Tampoc no ens ha acabat d’explicitar què ens demana. Ara, jo interpreto que fa una crida perquè en la llista de reivindicacions de la diada hi hagi això tan significatiu que el govern anomena ‘pacte fiscal’ i que a Òmnium creiem que vol dir ‘independència fiscal’. El govern és el nostre representant i ha de tenir el suport de tot el país en aquesta reivindicació, bo i sabent que també hi ha gent que vol anar més enllà del pacte fiscal. No hi ha ningú que vulgui la independència que no vulgui el pacte fiscal –la relació fiscal justa entre Catalunya i Espanya.

—Dieu que el pacte fiscal té un suport molt ample. La independència encara no?
—Encara falta, però em penso que cada dia s’hi apunta més gent i més forces. Quan insistim en la idea de ‘pacte’, som molt conscients que parlem d’un pacte amb una força, el govern espanyol, que s’ha caracteritzat per no complir els pactes. Per tant, el pacte fiscal és un pas que molt probablement haurà de ser superat a curt terme.

—A la Festa per la Llibertat, que l’Onze de Setembre organitzareu al passeig de Lluís Companys, què reivindicareu?
—Nosaltres fem plenament costat a la reivindicació del pacte fiscal, tot deixant la porta oberta per a fer més passos i demostrant-nos disposats a treballar-hi.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any