La fiscalia demana tres anys de presó per a les Pussy Riot

  • Tres de les integrants són jutjades de vandalisme per interpretar una cançó contra Putin en una catedral ortodoxa · Madonna, de ronda per Moscou, dona suport al grup

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
07.08.2012 - 19:20

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La fiscalia russa ha demanat tres anys de presó per a les integrants del grup de música punk Pussy Riot, que són jutjades per haver irromput a la principal catedral ortodoxa de Moscou el febrer passat cantant una cançó amb la qual demanaven la dimissió de l’aleshores primer ministre, Vladimir Putin. Nadejda Tolokonnikova, Maria Aliokhina i Iekaterina Samutsevits, empresonades des de març, han estat acusades de vandalisme, delicte que preveu una pena màxima de set anys de presó.

Pussy Riot és una banda de punk rock feminista nascuda l’any passat. En les seves lletres, denuncien la manca de transparència política, la repressió de la llibertat d’expressió i la persecució dels opositors (vídeo d’una actuació). El passat mes de febrer, cinc de les integrants van entrar a la catedral del Crist Salvador de Moscou, amb la cara tapada amb passamuntanyes de colors, i van interpretar la cançó ‘Mare de Déu, fes fora Putin’.

Tres d’elles van ser detingudes, i des del març són a la presó. Ara ha començat el judici en què fan front a l’acusació d’un delicte de vandalisme, penat amb set anys de presó. La fiscalia en demana tres, perquè considera que ‘van actuar d’una manera extremadament vulgar per un lloc com aquell’ i que la cançó que van interpretar és ‘insultant i un sacrilegi per als ortodoxos’.

L’actuació era una denúncia a l’autoritarisme rus, però la fiscalia diu que no va ser cap acte polític, i que només van fer referència a Putin per poder argumentar que ho era. Per al fiscal, l’actuació va ser ‘un pecat als ulls de la societat’.

Les tres detingudes admeten haver comès un delicte administratiu, però neguen ser culpables de vandalisme. Una de les processades ha explicat que Pussy Riot es va formar per cridar l’atenció i criticar les autoritats russes i ha dit que en cap moment volien ofendre els cristians ortodoxos. L’advocat de les acusades considera que qualsevol veredicte que no sigui el d’innocència seria il·legal.

Repercussió i suport internacional

El cas ha tingut una gran repercussió internacional. Artistes com Madonna, Sting, Peter Gabriel, Patty Smith o Marc Almond han demanat indulgència a favor de les joves, i fins a un centenar de personalitats de la cultura han adreçat una carta al Tribunal Suprem demanant que tanqui el cas. En el cas de Madonna, que aquesta setmana ha actuat a Moscou, ha exposat el seu suport al grup, tant en declaracions a la premsa com en el concert de dimarts al vespre, tal com es pot veure en aquest vídeo. ‘Vladímir Putin hauria de perdonar-les com a artistes, com a dones i com a mares. Se les ha d’alliberar. Els artistes sempre tenen raó quan s’expressen a si mateixos.’

Amnistia Internacional denuncia que les tres dones són preses de consciència i ha començat una recollida de signatures per fer arribar a la fiscalia general l’exigència de llibertat immediata per a les tres noies.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any