El Consell aprova el polèmic decret de plurilingüisme

  • Escola Valenciana denuncia que margina el català i no garanteix la competència en anglès

VilaWeb
Redacció
03.08.2012 - 13:14

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Consell ha aprovat avui l’anomenat decret de plurilingüisme, que dobla les classes en anglès i redueix les hores de català. El decret s’aplicarà a partir de setembre a quaranta-cinc mil alumnes d’infantil del País Valencià. Escola Valenciana ha pogut constatar que el decret aprovat no recull cap dels sis punts clau de la seva comissió d’educació per garantir una competència lingüística igual en valencià i en castellà, i un millor coneixement d’una tercera llengua com l’anglès.

Segons que ha anunciat avui la consellera d’Educació, María José Català, el Consell ha establert dues línies plurilingües diferents: es pot elegir que sigui el català o el castellà l’opció predominant. En tots els casos s’estudiaran totes tres llengües com a matèria. I com a mínim una assignatura no lingüística s’impartirà sempre en anglès.

El model plurilingüe s’implantarà de manera progressiva. Començarà en educació infantil fins a cobrir totes les etapes de l’ensenyament.

Per Escola Valenciana, amb el decret desapareixen els programes d’immersió lingüística, no es garanteix una competència lingüística igual en català i castellà a l’alumnat que estudiï en el programa plurilingüe d’ensenyament en castellà, no s’obtindran els resultats esperats en anglès i es paralitza de cop la normalització lingüística del català a través de les escoles.

La Intersindical Valenciana considera que el decret de plurilingüisme aprovat pel Consell atempta contra el valencià i margina i arracona la llengua amb l’objectiu clar d’acabar amb la llengua pròpia. En un comunicat, asseguren que vigilaran que l’aplicació del decret no vagi en contra dels drets de l’alumnat. 

El Sindicat també denuncia que el decret no compta amb les aportacions d’un conjunt molt representatiu d’institucions educatives i entitats culturals de la societat valenciana que apuntaven cap a un altre model de plurilingüisme que no marginés el valencià.

Informació relacionada: 

Vicent Moreno: ‘El decret de plurilingüisme és un pas enrere’

Escola Valenciana envia un paquet de millores al decret sobre plurilingüisme del govern

La comunitat educativa valenciana rebutja en bloc l’esborrany de decret sobre plurilingüisme

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any