Un dia clau pel futur de l’euro

  • Màxima expectació davant la reunió d'avui del BCE · Els estats del sud d'Europa pressionen perquè Alemanya es comprometi

VilaWeb
Redacció
02.08.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La reunió del consell de govern del Banc Central Europeu, que es fa avui, suscita grans expectatives, però també molta incertesa. Se n’espera una declaració posterior a la reunió que expliqui com es concretaran les paraules del president del BCE, Mario Draghi. Aquest va dir la setmana passada que faria tots els possibles per defensar l’euro.

Mentrestant, el primer ministre italià, Mario Monti, continua la seva ronda de contactes europea per tal d’aplegar tot el suport possible i poder pressionar amb força perquè s’apliquin els acords de l’última cimera europea. En aquesta ronda es reunirà avui amb el president del govern espanyol, Mariano Rajoy.

Les paraules que va dir Mario Draghi la setmana passada, han fet pensar que el BCE acabaria concedint una llicència bancària al fons de rescat, que permetria d’alleugerir la pressió, sobretot sobre Espanya i Itàlia. La llicència permetria al fons de rescat recursos il·limitats en les subhastes de liquiditat del BCE.

Però Alemanya s’hi oposa de ple i no vol de cap manera que el BCE compri deute sobirà. Ahir mateix el ministre d’Economia alemany, Philip Rösler, encara va insistir en la negativa del seu país a la llicència bancària. Sumàriament, va reiterar que Alemanya volia una ‘Unió de l’estabilitat’, basada en el pacte fiscal, no pas una ‘Unió de la inflació’.

A sobre, el president del Bundesbank, Jens Weidmann, va manifestar ahir que el Banc Central d’Alemanya tenia ‘una veu més forta’ dins el BCE que no la majoria de bancs dels estats de l’eurozona, i que hom sobreestimava la capacitat del BCE.

Mentre Alemanya assetja Draghi, Mario Monti continua la roda de contactes per a pressionar Alemanya. Monti, que avui es reunirà amb Mariano Rajoy, confia que el fons de rescat europeu rebrà la llicència bancària que subministraria oxigen i capacitat d’actuació. ‘Passarà quan toqui’, va dir ahir.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any