Boyle ofereix un gran espectacle per inaugurar els Jocs de Londres

  • El director de cinema va oferir una cerimònia original en què la música fou protagonista i va homenatjar el creador de la web, Tim Berners-Lee

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
28.07.2012 - 00:33

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els Jocs Olímpics de Londres ja han començat oficialment, després de l’espectacular cerimònia d’inauguració dirigida per Danny Boyle, que va oferir un repàs per la història, la literatura, el cinema, la televisió i, sobretot, la música del Regne Unit.  Boyle va revelar el secret que havia demanat que guardessin els milers d’espectadors que van assistir a l’últim assaig general. Amb un pressupost de 27 milions de lliures (34 milions d’euros), el director de ‘Trainspotting’ i ‘Slumdog Millionaire’ va situar deu mil voluntaris al damunt d’un prat verd que era l’escenari i que aviat es va convertir en una factoria industrial que va forjar sobre el cel de Londres els cinc anells olímpics.

També hi va haver un homenatge a la creació de la Sanitat Pública britànica (NHS) després de la Segona Guerra Mundial, amb la desfilada de centenars d’infermeres que intentaven espantar els dimonis que amenaçaven els nens malalts fins que diverses desenes de Mary Popins van baixar del cel per allunyar-los definitivament.

Aquesta no fou l’única referència cinematogràfica: l’espia més famós del món, James Bond, i la Reina d’Anglaterra (una actriu que la doblava) van saltar en paracaiguda des d’un helicòpter abans d’arribar a la llotja.

Els 80.000 espectadors de l’Olímpic van gaudir de les sorprenents aparicions de l’actor Kenneth Branagh recitant William Shakespeare; el músic Mike Olfield interpretant ‘Tubular Bells’; l’autora de Harry Potter, JK Rowling, llegint l’inici de ‘Peter Pan’, l’actor Rowan Atkinson’ participant en l’orquestra que interpretava ‘Carros de foc’ de Vangelis i l’aparició, a mode d’homenatge, del creador de la web, Tim Berners-Lee.

Fort blindatge

Aquests Jocs Olímpcis se celebren enmig d’un fort blindatge. Entre policia, exèrcit, seguretat privada i voluntaris, més de vint-i-cinc mil individus treballaran per la seguretat de ciutadans i visitants. Londres s’ha blindat amb un gran desplegament de maquinària bèl·lica aèria, terrestre, fluvial i marina. Tot plegat costarà, segons pressupost, més de 650 milions d’euros.

La primera vegada que Londres va organitzar uns Jocs Olímpics va ser l’any 1908, al barri de White City; la segona va ser a Wembley l’any 1948; i ara, a Stratford, a l’est de la ciutat. Sratford era fins ara un dels barris pobres de la ciutat, però hi ha qui no aprova el canvi que ha fet. 

Enllaços per a seguir els Jocs

Els mitjans de comunicació britànics informen en detall de tota cosa relacionada amb els Jocs. La BBC ofereix una guia de les activitats previstes fins el 12 d’agost. Fins i tot té una pàgina dedicada al recorregut de la torxa olímpica. 

El diari The Guardian també en fa un seguiment exhaustiu i fins i tot permet que hom es passegi virtualment pel parc olímpic de dues maneres diferents.

I des d’aquesta pàgina web d’Eurovision es podran seguir en directe totes les competicions. Ací podeu consultar el programa complet dels Jocs. 

Els Jocs també tenen un programa cultural extens, al marge de les competicions esportives.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any