Quaranta personalitats expliquen la independència a l’opinió pública internacional

  • Signen un comunicat preparat pel Col·lectiu Emma

VilaWeb
Redacció
26.07.2012 - 08:36

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Col·lectiu Emma i una quarantena de personalitats del món acadèmic, cultural i empresarial, han enviat un comunicat a l’opinió pública internacional explicant la realitat de Catalunya. S’hi afirma que l’única sortida que té Catalunya és la independència, i que cada vegada la demana més gent.

El comunicat, titulat ‘What’s really going on in Catalonia. Notes on the present financial crisis in Spain and the political options for Catalans’ defineix el conflicte entre Catalunya i Espanya com un ‘desacord fonamental, no simplement econòmic, sinó polític’.

El comunicat es refereix a la complicada situació econòmica i política actual, però: ‘Tot i que els catalans mateixos són responsables d’una bona part dels mals que sofreixen, la seva economia és prou sòlida per a superar la situació actual, i el seu deute públic i privat es podria eixugar en un termini curt o mitjà, si Catalunya pogués recórrer a  tots els ingressos que produeix’.

Ara, diuen: ‘Seria un error considerar que es tracta d’una simple discussió de diners entre una província i la capital. Hi ha un desacord més fonamental, que és de caràcter polític, i per a resoldre’l caldria una redefinició total de l’estat que fora de Catalunya ningú no està ni tan sols disposat a considerar’.

Constaten que cada vegada hi ha una majoria social més àmplia que demana la independència, com indiquen els sondatges. I acaben: ‘Avui a Catalunya el poble camina al davant del seu govern. Els catalans esperen dels seus dirigents que assumeixin la responsabilitat que tenen envers les generacions actuals i futures. Si el govern es decideix a escoltar aquest clam i els fa plenament costat, molts més s’hi afegiran. Si no ho fa, la cosa més segura és que els catalans no deixaran d’avançar, al costat del govern o al davant per marcar-li l’únic camí cap a un futur millor.’

El Col·lectiu Emma ha fet arribar aquest comunicat principalment a diaris i a institucions internacionals.

Informació relacionada:

Edward Hugh: ‘Hem d’amenaçar Espanya, amb educació’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any