Primer conveni de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua amb l’Institut Ramon Llull

  • Es costejaran els lectorats de llengua i literatura catalanes de les universitats de Cambridge, Torí i Amiens

VilaWeb
M.S.
26.07.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), Ramon Ferrer, i el director de l’Institut Ramon Llull (IRL), Vicenç Villatoro, signaran avui el primer conveni de col·laboració per a finançar conjuntament tres lectorats de tres universitats europees: Cambridge (Anglaterra), Torí (Itàlia) i Amiens (França). Aquest acord es féu públic el més de maig d’enguany i avui es formalitzarà amb la signatura al monestir de Sant Miquel dels Reis (l’Horta). El fet té transcendència política, perquè fins ara la vinculació del Consorci de l’IRL amb les institucions del País Valencià es limitava a la Xarxa de Ciutats Valencianes Ramon Llull (Elx, Gandia, Morella, Sueca, Vinaròs, Xàtiva…); també perquè aquesta col·laboració suposa un reconeixement de la unitat de la llengua, com ha dit Villatoro a VilaWeb.

Vicenç Villatoro ha deixat clar, d’entrada, que la Xarxa de Ciutats Valencianes Ramon Llull celebrava el conveni, que considera com un pas positiu. I ha assenyalat que era la primera signatura d’un conveni entre l’IRL i l’AVL, no el primer projecte de col·laboració –perquè ja van organitzar plegats el curs d’introducció a la didàctica de la llengua com a idioma estranger per a futurs lectors, que es va fer a Vinaròs i a Morella, amb la participació de la Xarxa Vives d’Universitats. Però aquest conveni d’avui és important perquè compromet a un finançament conjunt de tres universitats estrangeres molt importants. Fins ara eren el govern valencià, l’Acadèmia i les universitats del País Valencià que assumien el finançament. El conveni, d’un any, es renovarà enguany mateix.

‘Les assignatures que s’ensenyen són llengua i literatura catalanes, fet que per a nosaltres és un reconeixement de la unitat de la llengua’, diu Villatoro. ‘En l’àmbit acadèmic la llengua s’anomena català, si bé tots plegats respectem que la mateixa llengua es pugui anomenar de maneres diferents.’ A més: ‘En la projecció exterior aquest conveni ens obre un espai nou, tenim molt de territori a recórrer junts. Ja parlem de col·laborar en la traducció d’obres d’autors del País Valencià. Per exemple, l’any que ve l’Acadèmia vol designar Vicent Andrés Estellés Escriptor de l’Any, doncs treballarem per potenciar les traduccions d’Estellés.’

Sobre la possibilitat que el govern valencià arribi a formar part del consorci de l’Institut Ramon Llull, al costat del govern català i del govern balear, Villatoro ha dit: ‘L’Acadèmia Valenciana de la Llengua és el nostre canal de comunicació amb el govern valencià i nosaltres ja els hem transmès aquesta voluntat. De moment, es preveu un camí llarg.’ I en relació amb el govern balear de Bauzá, tan bel·ligerant contra la llengua catalana, ha assegurat que es mantenia dins el consorci. Sense anar més lluny, a final d’agost tots dos governs, sota el paraigua de l’Institut Ramon Llull, exposaran en un mateix pavelló alguns dels arquitectes més destacats d’avui, dins la Biennal d’Arquitectura de Venècia 2012.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any