En què consisteix la proposta de pacte fiscal aprovada?

  • El govern de la Generalitat recaptaria i gestionaria tots els impostos amb aquest nou model

VilaWeb
Redacció
25.07.2012 - 17:57

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La proposta de sistema de finançament (pdf) que s’ha aprovat avui al Parlament, amb el suport de CiU, ERC i ICV, i amb el vot favorable del PSC només en alguns punts, té les característiques següents:

El propòsit d’aquest nou sistema de finançament que Artur Mas negociarà a Madrid és la d’assolir la plena capacitat de decisió sobre tots els tributs suportats a Catalunya. I té les següents característiques:

a) La gestió tributària (exacció, gestió, recaptació, liquidació, revisió, sanció i inspecció) de tots els tributs suportats a Catalunya ha de correspondre a l’Agència Tributària de Catalunya, que en serà l’única administració responsable.

b) L’Agència Tributària de Catalunya ha de disposar de plena capacitat i atribucions per a l’organització i l’exercici de les funcions pròpies de la gestió tributària, i hauria de col·laborar administrativament amb d’altres administracions de caràcter local, estatal i europeu, especialment en la lluita contra el frau fiscal.

c) La Generalitat ha de disposar de plena capacitat normativa i responsabilitat fiscal sobre tots i cadascun dels impostos suportats a Catalunya, dins del marc d’harmonització fiscal comunitària, tot assegurant la consecució efectiva del principi de progressivitat fiscal en el sistema impositiu.

d) L’establiment de l’aportació catalana a l’estat en concepte del cost de les competències o els serveis comuns i prestats que afecten a Catalunya i que li són propis, i en concepte de cooperació interterritorial. Aquesta aportació ha de ser revisada quinquennalment i acordada bilateralment amb l’estat.

e) A l’hora de determinar l’aportació catalana, Catalunya no pot perdre posicions respecte a la seva situació en capacitat fiscal un cop feta la contribució a la solidaritat. Els recursos a la solidaritat s’han de destinar als serveis bàsics de l’estat del benestar tenint en compte l’esforç fiscal.

El parlament també demana al govern que garanteixi un sistema de finançament dels ajuntaments adaptat a les competències que determini el model d’organització territorial propi.

I també insta el govern a crear un grup de treball amb capacitat decisòria per fer el seguiment d’aquesta negociació amb l’estat. La integraran el govern i les forces polítiques que donen suport a la proposta.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any