Mas rep l’encàrrec del Parlament d’exigir la clau de la caixa

  • CiU, ICV i ERC acorden el nucli de la proposta de pacte fiscal · El PSC s'absté en la votació sobre l'agència tributària única, i el PP, Solidaritat i C's hi voten contra

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
25.07.2012 - 17:11

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, Artur Mas, anirà a negociar a Madrid una proposta de pacte fiscal que demana que la Generalitat tingui capacitat de decisió sobre tots els tributs suportats a Catalunya. Ho farà per encàrrec del Parlament de Catalunya, que ha aprovat la proposta amb el suport de CiUERC i ICV-EUiA, i també amb el del PSC, tret dels punts fonamentals de la proposta, que diuen que hi ha d’haver una agèncua tributària única a Catalunya. El PP s’ha abstingut en la majoria de punts de l’acord, però ha votat contra en els cabdals, els relatius a la hisenda pròpia. Solidaritat i Ciutadans hi han també votat contra, per raons oposades.

Artur Mas ha explicat el contingut de la proposta, que consisteix, essencialment, a conferir la gestió de tots els tributs a l’Agència Tributària Catalana, la qual tindria plena capacitat i totes les atribucions, si bé col·laboraria amb les altres agències tributàries, incloent-hi l’espanyola.

Sobre la manera de fer-ho, ha indicat una modificació de la LOFCA. A més, ha dit que excloure Catalunya del règim comú espanyol no era anticonstitucional ‘com alguns volen fer creure’. I ha recordat que ‘amb la meitat del pacte fiscal, Catalunya tindria dèficit zero’.

‘Hi ha un canvi de concepte respecte d’allò que s’ha fet aquests últims trenta anys, en què l’estat ha recaptat i ens ha finançat d’acord amb les nostres competències’. Un canvi de model, ha dit Mas, ‘que no serà fàcil d’introduir al conjunt de l’estat, però aquestes dificultats no poden ser l’excusa perquè Catalunya no doni resposta a un dels problemes que té. I aquesta resposta, Catalunya la pot donar amb més força, si es presenta com un poble unit’.

El ‘quan’ és ara

Per això ha insistit en la necessitat d’un acord general. ‘Canviar d’estatus no costa ni un euro. El ‘quan’ és ara, no més tard. Ara que ens trobem més necessitats que mai és quan ens cal tenir la vista més llarga. El poble català sap que és ara o mai, i el mai no ens el podem permetre’.

Mas ha demanat a les forces polítiques el màxim consens possible, perquè augura una ‘batalla dura’, si bé és ‘la millor conjuntura per a tirar endavant aquest projecte’. Aquest consens

‘L’estat espanyol no té projecte per a Catalunya. Tampoc no sembla que la Unió Europea en tingui cap de gaire clar. Però Catalunya sí que té projecte’, i que el projecte no s’acabava amb el pacte fiscal: ‘segur que cal anar més enllà’.

Acord de CiU amb ERC i ICV

Minuts abans de començar el ple monogràfic, CiU, ERC i ICV-EUiA han arribat a un acord per a votar els set punts de la proposta del govern, que defensa que Catalunya tingui la caixa i la clau de la caixa.

El president d’ERC, Oriol Junqueras, ha celebrat l’acord, que considera que és un document de futur que consagra ‘la sobirania i la independència fiscal de Catalunya. També ha dit que l’acord servirà perquè no es torni a intervenir mai més la Generalitat. En aquest sentit, ha lamentat que el ple d’avui coincideixi amb la petició de rescat del govern espanyol, que es farà ‘amb els diners que deu al govern català’.

Quan encara falten unes hores per a votar la proposta final, Junqueras ha dit que el nou model s’inspirava en el model basc i navarrès, de manera que els catalans serien ‘els únics amb capacitat per a decidir sobre els seus impostos’.

Hi ha hagut negociacions a contra rellotge fins a l’hora de començar el ple per mirar d’arribar a l’acord més ampli possible. CiU i PSC han acostat posicions, però les converses s’han encallat en un punt, el de l’agència tributària. El PSC volia una agència consorciada amb el govern espanyol, i CiU defensa que la Generalitat tingui la caixa i la clau.

La portaveu del PSC al parlament, Rocío Martínez-Sampere, ha dit que Catalunya necessitava un nou model de finançament, però que eren contraris al fet que Catalunya tingués la clau de la caixa.

El secretari general d’ICV, Joan Herrera, ha refermat al faristol del parlament el suport del seu grup al pacte fiscal i ha emplaçat el govern i la resta de partits a ‘tractar la proposta del pacte social a curt terme’ sense esperar que passin dos anys. Per ICV, el document que s’aprovarà avui és un pas endavant.

El PP s’ha abstingut. En la seva intervenció al parlament, la dirigent del partit, Alícia Sánchez-Camacho, ha instat el president a no dur els catalans a la ‘frustració’ amb una proposta de pacte fiscal que considera inviable i que el govern espanyol no acceptarà. Camacho ha apel·lat adesiara a la crisi econòmica i financera i ha considerat que ‘en el moment tant dur en què vivim no es pot plantejar un pacte fiscal contra Espanya’.

Solidaritat i Ciutadans han votat contra la proposta.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any