El foc de l’Empordà pot entrar en fase de control avui al matí o a migdia

  • Els agents troben centenars de burilles on va començar l'incendi de la Jonquera · Hom recomana als veïns més a prop del foc que no surtin del nucli urbà

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
24.07.2012 - 08:22

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’incendi de l’Alt Empordà, amb quatre morts i una vintena de ferits, continua actiu. Però avui el conseller d’Interior, Felip Puig, confia que comencin a controlar-lo al matí o a migdia. El perímetre del foc està estabilitzat, però encara es donen revifades en zones que ja s’havien apagat al nord i al sud del pantà de Boadella. El flanc oriental ja és pràcticament estabilitzat i l’occidental, entre els termes d’Agullana, Boadella, Darnius i Terrades, encara és força actiu. La superfície afectada és de 13.800 hectàrees. La humitat relativa ha pujat i el vent ha amainat, però la calor apreta.

Els tres fronts més actius de l’incendi són entre Terrades i Boadella, al sud de l’embassament; la zona que queda més al nord de l’embassament, entre Darnius i Agullana; i la part que és a tocar de Cantallops i la Jonquera.

Recomanacions als veïns

Ja que el vent s’ha calmat tant, el fum no es mou, per això augmentarà la sensació de pudor de fum als municipis més a prop del foc. El conseller ha recomanat a tothom qui tingui dificultats respiratòries, i a la gent gran, que es mogui poc.

Ja no hi ha ordre de confinament, però sí que recomanen a la gent de Cantallops, Darnius, Terrades, la Vajol, Agullana, Sant Llorenç de la Muga i Albanyà que no surtin del poble si no és indispensable. Tampoc no hi ha carreteres tallades, tret de quatre de locals, entre Darnius, Terrades i Llers, per a facilitar el relleu dels equips que apaguen el foc.

Ara treballen sobre el terreny uns 1.200 agents, entre bombers, militars, forestals, voluntaris i mossos. També hi treballen bombers enviats pel govern espanyol i pel govern andorrà, i mitjans aeris de la Generalitat, de l’estat espanyol, d’alguns governs autonòmics i de l’estat francès.

La causa dels incendis: una burilla encesa

La causa del foc que es va calar a la Jonquera diumenge va ser una burilla encesa, segons que ha confirmat la conselleria. A més, Felip Puig ha dit que els agents rurals havien trobat centenars de burilles al lloc on sembla que va començar l’incendi.

Tant l’origen del gran incendi de la Jonquera, que encara crema, com el de Portbou, ja controlat, van ser arran de carretera. Segons Felip Puig, el foc de la Jonquera va començar al costat de l’aparcament de camions que hi ha a la N-II del Pertús; i a Portbou, arran de la N-260. Puig ja havia apuntat que els incendis havien estat deguts a negligències, per més que no va descartar que fossin intencionats.

Quatre morts i una vintena de ferits

El foc ha causat quatre morts: un home i sa filla, que es van tirar daltabaix d’un penya-segat quan el foc de Portbou els acorralava; un veí de Figueres que va tenir un atac de cor, i un ciutadà francès atrapat pel foc i que fou ingressat amb el 80% del cos cremat. A més, encara hi ha ingressats sis ferits a la Vall d’Hebron i a l’Hospital Josep Trueta.

Algunes poblacions van habilitar els polisportius per acollir-hi la gent que no va poder arribar a casa o en fou evacuada o no va poder passar a l’altra banda de l’Albera.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any