El foc de l’Empordà revifa i amenaça l’Alta Garrotxa

  • El flanc occidental de l'incendi, el més violent · Un ciutadà francès amb el 80% del cos cremat, quart mort per l'incendi

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
23.07.2012 - 16:05

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’incendi de la Jonquera que va començar ahir a migdia continua cremant sense control. Malgrat l’afebliment de la tramuntana, alguns focus han revifat. El flanc que més preocupa és l’occidental, a la zona del pantà de Boadella, i ara els esforços es concentren en aquest punt per mirar d’evitar que les flames avancin cap a l’Alta Garrotxa. Tampoc no s’ha controlat del tot el foc que crema a Agullana. Ara hi ha sis municipis on els veïns han de romandre confinats: Darnius, Terrades, la Vajol, Cantallops, Albanyà i Sant Llorenç de la Muga. I quatre persones han mort des que va començar l’incendi. 

El departament d’Interior estima que ja hi ha unes 9.000 hectàrees calcinades, d’un perímetre afectat de 12.000 hectàrees a 13.000. 

Cantallops, Albanyà i Sant Llorenç de la Muga han rebut aquesta tarda l’ordre de confinament. Aquests tres municipis s’afegeixen a Darnius, terrades i la Vajol, de manera que ara són sis poblacions on els veïns han de romandre tancats a casa.

El conseller d’Interior, Felip Puig, ha explicat que el flanc de Darnius i Terrades és el més violent, i amenaça de saltar a l’Alta Garrotxa, on hi ha una important massa forestal. S’ha expressat preocupat pel vent, perquè, per més que la tramuntana ha remès, ha anat girant en diverses direccions, alimentant la força de les flames dins del perímetre afectat.

Puig ha dit que l’incendi no es troba pas en fase de control ni es preveu que pugui estar-hi en les hores vinents. També ha apuntat que els esforços d’extinció es concentren en tres nuclis del flanc oest perquè no avanci cap al nord ni cap a la Garrotxa.

Segons Puig, els ‘tres punts sensibles’ són la part nord i sud de Darnius; els voltants de Terrades; i la carretera d’Agullana a la Vajol i Maçanet de Cabrenys. El conseller també ha dit que la carretera de Terrades a Avinyonet de Puigventós és una zona sensible i que el flanc oriental que s’obria per Cantallops, Capmany i Sant Climent cap al golf de Roses es troba ‘més que raonablement estable’.

Ara hi ha sobre el terreny un centenar de dotacions de bombers de la Generalitat, un centenar i mig de dotacions militars i una vintena de mitjans aeris tant de la Generalitat com dels governs espanyol i francès.

Puig deia aquest matí que entenia les queixes d’alguns batlles per la manca d’efectius: ‘És comprensible, la situació ha sigut molt complicada… La magnitud de seixanta cinc quilòmetres de perímetre és difícil de gestionar. Entenc el nervionisme per salvaguardar els seus municipis’.

El ministre de l’Interior espanyol, Fernández Díaz, s’ha presentat a la zona per ‘posar de manifest el suport del govern d’Espanya a la Generalitat’, i ha posat a disposició tots els efectius que calguin. ‘L’incendi encara no està controlat, i el risc d’ara és que pugui passar a la Garrotxa; si el vent es manté com ara, tècnicament podríem dir que el risc estaria controlat’.

La causa dels incendis: una burilla encesa

El foc que va començar ahir a migdia a la Jonquera i que encara crema el va causar el llançament d’una burilla encesa. Ho ha confirmat la conselleria d’Interior després que ho hagin afirmat els Agents Rurals.

Tant l’origen del gran incendi de la Jonquera, que encara crema, com el de Portbou, van ser arran de carretera. Felip Puig ha afirmat que el foc de la Jonquera va començar al costat de l’aparcament de camions que hi ha a la N-II del Pertús. A Portbou, va començar arran de la N-260. Puig ja va apuntar que els incendis són deguts a negligències, tot i que no va descartar que fossin intencionats.

Quatre morts i una vintena de ferits

El conseller d’Interior, Felip Puig, ha comunicat que hi havia un altre mort, el que fa quatre: un ciutadà francès amb el 80% del cos cremat. Els altres tres són un home i sa filla, que es van tirar daltabaix d’un penya-segat quan el foc de Portbou els acorralava; i un veí de Figueres que va fer un atac de cor.

D’altra banda, encara hi ha ingressades vuit persones a la Vall d’Hebron i a l’Hospital Josep Trueta. I el conseller Puig ha precisat que hi havia una vintena de ferits que van tirar-se daltabaix d’un penya-segat quan es van veure encerclats pel foc a la N-260.

Algunes poblacions han habilitat els polisportius per acollir-hi la gent que no ha pogut arribar a casa o ha estat desallotjada o no ha pogut passar a l’altra banda de l’Albera. És així que al pavelló de Llançà hi ha unes cinc-centes persones, i al polisportiu de Figueres, un centenar. També s’ha obert el pavelló de Fontajau de Girona i el polisportiu de Castelló d’Empúries.

Uns 800 infants evacuats d’acampades i cases de colònies

Molts infants estaven de colònies aquests dies a la zona afectada per l’incendi i han hagut de marxar. El conseller de Benestar Social i Família Josep Lluís Cleries ha explicat que la majoria dels nens han sigut traslladats als centres cívics de les poblacions properes per passar la nit. Alguns ja han tornat a casa i d’altres encara estan a l’espera de poder fer-ho però tots estan fora de perill.

L’esplai Guaita’l d’Alella, amb una seixatena de nens, ha passat la nit al centre cívic de Maçanet de Cabrenys i l’ajuntament ha enviat un autocar aquest matí perquè tornin a casa. 

Deu carreteres tallades pel foc

L’incendi de l’Alt Empordà obliga a tallar a hores d’ara deu carreteres comarcals. Concretament, hi ha tallades la GIV-5041 al Pont de Molins, la GIV-5044 a Biure, la GI-602 a Sant Climent Sescebes i la GI-502 a Darnius.

Des d’aquest matí també hi ha tallades la GIP-5101 entre Avinyonet de Puigventós i Terrades, la GIV-5105 entre Llers i Avinyonet de Puigventós, la GI-500 entre Agullana i la Jonquera, la GI-501 entre Agullana i la Vajol, la GI-504 entre Terrades i Agullana i la GI-610 a Vilajuïga. 

D’una altra bandra, l’autopista AP-7 ja és oberta al trànsit en tots dos sentits. Durant bona part del matí, però, ha estat tallada en tots dos sentits: en sentit nord per un accident, en sentit sud per la proximitat de les flames. 

També torna a funcionar el servei de la rodalia de Renfe, però no la línia del TGV, que roman tancada.

Llum i telèfons fixos i mòbils, tallats

L’incendi també ha afectat la xarxa elèctrica. Uns 3.000 abonats encara no tenien llum avui al matí. I unes quatre-centes cases s’han quedat sense adsl. La comunicació via telèfon, mòbil o fix, és complicada. Les poblacions més afectades són Darnius, Agullana i Maçanet de Cabrenys. Ara, els tècnics ja han començat a treballar per restablir el servei, segons Felip Puig.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any