El foc de l’Empordà encara crema i té revifades

  • El front d'Agullana revifa · Un ciutadà francès amb el 80% del cos cremat, quart mort per l'incendi

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
23.07.2012 - 10:36

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’incendi de la Jonquera crema des d’ahir a migdia sense control, amb alguns focus que avui, malgrat l’afebliment de la tramuntana, van revifant. El conseller d’Interior, felip Puig ha explicat que el flanc occidental és el que més preocupa. Els bombers malden perquè l’incendi no arribi a l’Alta Garrotxa, que és una zona potencialment sensible. Tampoc no s’ha controlat del tot el foc que crema a Agullana. Es manté el confinament Darnius, La Vajol i Terrades. El conseller ha detallat que la diferència amb ahir és que els mitjans aeris avui estan treballant sense problemes i ha dit que espera que al llarg del dia d’avui puguin anunciar que l’incendi ja està en fase de control. 

Puig també ha dit que entén les queixes d’alguns alcales: ‘És comprensible, la situació ha sigut molt complicada… La magnitut de seixanta cinc quilòmetres de perímetre és difícil de gestionar. Entenc el nervionisme per salvaguardar els seus municipis’. 

L’Autopista AP-7 ja està oberta al trànsit en tots dos sentits. Durant bona part del matí, però, ha estat tallada en tots dos sentits: en sentit nord per un accident, en sentit sud per la proximitat de les flames. 

Hores d’ara hi ha sis carreteres tallades: la GIP5101 i laGIV5105 a Avinyonet; la Gi500 i la Gi501 a Agullana; la Gi504 Terrades i la Gi610 Vilajuïga. 

El departament d’Interior estima que ja hi ha unes 9.000 hectàrees calcinades, d’un perímetre afectat de 12.000 hectàrees a 13.000. 

El foc ha avançat durant la nit, encara que l’han pogut pogut contenir, i al matí els mitjans aeris, tan bon punt el temps ho ha permès, s’han afegit als equips terrestres.

Ara, doncs, hi ha sobre el terreny un centenar de dotacions de bombers de la Generalitat, un centenar i mig de dotacions militars i una vintena de mitjans aeris tant de la Generalitat com dels governs espanyol i francès.

Els helicòpters centren els esforços sobretot al flanc occidental de l’incendi, d’Avinyonet de Puigventós i Terrades fins a prop de l’embassament de Boadella, perquè les previsions del temps són d’una girada del vent que atiaria les flames cap a la Garrotxa. Però també treballen en dos punts fràgils més: el de Darnius, on el foc s’ha revifat, i el que crema prop de la Jonquera.

La causa dels incendis

El foc que va començar ahir a migdia a la Jonquera i que encara crema el va causar el llançament d’una burilla encesa. Ho ha confirmat la conselleria d’Interior després que ho hagin afirmat els Agents Rurals.

Tant l’origen del gran incendi de la Jonquera, que encara crema, com el de Portbou, van ser arran de carretera. Felip Puig ha afirmat que el foc de la Jonquera va començar al costat de l’aparcament de camions que hi ha a la N-II del Pertús. A Portbou, va començar arran de la N-260. Puig ja va apuntar que els incendis són deguts a negligències, tot i que no va descartar que fossin intencionats.

Quatre morts i una vintena de ferits

El conseller d’Interior, Felip Puig, ha comunicat que hi havia un altre mort, el que fa quatre: un ciutadà francès amb el 80% del cos cremat. Els altres tres són un home i sa filla, que es van tirar daltabaix d’un penya-segat quan el foc de Portbou els acorralava; i un veí de Figueres que va fer un atac de cor.

D’altra banda, encara hi ha ingressades vuit persones a la Vall d’Hebron i a l’Hospital Josep Trueta. I el conseller Puig ha precisat que hi havia una vintena de ferits que van tirar-se daltabaix d’un penya-segat quan es van veure encerclats pel foc a la N-260.

Algunes poblacions han habilitat els polisportius per acollir-hi la gent que no ha pogut arribar a casa o ha estat desallotjada o no ha pogut passar a l’altra banda de l’Albera. És així que al pavelló de Llançà hi ha unes cinc-centes persones, i al polisportiu de Figueres, un centenar. També s’ha obert el pavelló de Fontajau de Girona i el polisportiu de Castelló d’Empúries.

Molts grups d’esplais estaven de colònies aquests dies a la zona afectada per l’incendi i han hagut de marxar. L’esplai Guaita’l d’Alella, amb una seixatena de nens, ha passat la nit al centre cívic de Maçanet de Cabrenys i l’ajuntament ha enviat un autocar aquest matí perquè tornin a casa. 

Tornen a obrir la AP-7

La AP-7 i la N-II ja són obertes en tots dos sentits. Però encara continuen tallades aquestes carreteres: la N-II a la Jonquera, la GI-500 a l’Agullana, la GI-504 entre Terrades i Agullana, i la GI-610 a Vilajuïga.

També torna a funcionar el servei de la rodalia de Renfe, però no la línia del TGV, que roman tancada.

Per una altra banda, Protecció Civil ha aixecat l’ordre de confinament de l’Alt Empordà, excepte a disset municipis a prop del foc.

Llum i telèfons fixos i mòbils, tallats

L’incendi també ha afectat la xarxa elèctrica. Uns 3.000 abonats encara no tenien llum avui al matí. I unes quatre-centes cases s’han quedat sense adsl. La comunicació via telèfon, mòbil o fix, és complicada. Les poblacions més afectades són Darnius, Agullana i Maçanet de Cabrenys. Ara, els tècnics ja han començat a treballar per restablir el servei, segons Felip Puig.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any