El Cercle de Cultura insta el Govern i el Parlament a plantar-se davant l’augment de l’IVA

  • Aquest matí, Mascarell ha declarat que estudia canviar el règim jurídic dels centres públics per l'IVA

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
19.07.2012 - 15:07

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

En un comunicat fet públic aquest migdia, ‘Contra el col·lapse de la cultura‘, el Cercle de Cultura insta al Parlament de Catalunya a prendre una resolució reprovatòria per la pujada de l’IVA reduït (del 8% al 21%), a la Generalitat a exigir una rectificació per part del Govern d’Espanya, i als partits polítics catalans amb representació al Congrés dels Diputats i al Senat a manifestar la disconformitat del sector cultural i a denunciar el greuge que suposa per als ciutadans (catalans, espanyols i europeus) un tracte de tan greu discriminació.

Finalment, el Cercle de Cultura insta a la societat i a les institucions perquè, en cas que el Govern d’Espanya no rectifiqui, es demani l’empara a la Comissió Europea i a les altres instàncies europees.

El conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, ha avançat aquest matí que quan conegui la lletra menuda de la pujada de l’IVA per a la cultura es plantejarà un canvi de règim jurídic per a alguns equipaments públics, que hauran de passar del 8% al 21%. El canvi consistiria en passar del règim de societat mercantil al de fundació, informa Europa Press.

Mascarell ho ha plantejat de manera molt preliminar després de reunir-se amb el director del Teatre Lliure, Lluís Pasqual; el director del Teatre Nacional de Catalunya (TNC), Sergi Belbel; el director del Mercat de les Flors, Francesc Cassadesús; el director del Palau de la Música Catalana, Joan Oller; el director del Gran Teatre del Liceu, Joan Francesc Marco; i el director de l’Auditori, Joaquim Garrigosa. També hi han assistit el director del Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), Bartomeu Marí, i el director del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), Pepe Serra, tot i que al principi les entrades dels museus seguiran exemptes d’IVA.



La idea de la Conselleria de Cultura és que aquests equipaments (entitats de dret públic, fundacions o societat mercantils) puguin canviar de règim jurídic per aprofitar el marc legal més favorable, tot i que Mascarell ha precisat que ben aviat hi haurà una altra reunió de caràcter més tècnic i les primeres decisions arribaran al setembre.



El conseller s’ha mostrat perplex per unes mesures ataquen la medul·la del propi sistema, perquè faran que el consum es contregui i baixin els ingressos, i ha criticat aquesta pressió al sector cultural, que fa un gran esforç per buscar una sortida als problemes del país. I ha afegit que la Generalitat ha fet els deures un any i mig abans que l’estat, i que ara el problema és pair els efectes de les decisions de Madrid.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any