Notícies

Dimarts  17.07.2012  06:00

Tram final de la modificació de la funció pública contra el català al parlament balear

Entitats i ciutadans es concentraran fora del parlament per protestar · El parlament europeu commina Bauzá a treballar perquè la llengua de les Illes assoleixi 'plena igualtat jurídica i social amb el castellà'

Men?ame
 

El Parlament de les Illes debat i vota avui a migdia el projecte de modificació de la llei de la funció pública (pdf) en un ple extraordinari. Abans s'hauran votat els escrits que sol·liciten un dictamen del Consell Consultiu de les Illes en relació amb el projecte de llei.

A fora el parlament, s'hi concentraran entitats, organitzacions i ciutadans per demanar que no s'aprovi la modificació i que s'aturin els atacs al català del govern de José Ramón Bauzá.

Una de les entitats que hi s'hi concentrarà és l'Obra Cultural Balear, que ha convocat una siurellada popular contra la llei que modifica la Llei de Normalització Lingüística i elimina el dret dels mallorquins a adreçar-se en català a l'administració pública. L'entitat ha convocat la ciutadania a manifestar-se a les 10.00, coincidint amb l'hora d'entrada dels diputats al Parlament; i a les 13.00, hora prevista de finalització de la votació. L'OCB demana a tothom que hi assisteixi amb siurells o amb un instrument que soni, per donar a conèixer la seva disconformitat amb aquesta retallada de drets lingüístics.

Passi el que passi demà, l'OCB apunta que 'la lluita a favor de la llengua no acaba aquí i que la llei serà recorreguda als tribunals de justícia, que s'hauran de pronunciar'. A més, 'la seva aplicació futura dependrà de l'actuació dels ciutadans, que decidiran amb el seu vot la continuïtat de les polítiques regressives en matèria de llengua que està impulsant el PP', afegeix l'entitat.

El Parlament Europeu demana a Bauzá que retiri la modificació de la funció pública

El Parlament Europeu ha demanat per carta (pdf) al president Bauzá que 'rectifiqui i retiri' la modificació de la llei de la funció pública. El Sindicat de Treballadors de l’Ensenyament (STEI-i) i l'Assemblea de Mestres i Professors en Català van reunir-se fa un mes amb representants de l’Intergrup de Minories de l’Eurocambra de l'eurocambra a Estrasburg per demanar empara.

A la carta es demana a Bauzá que rectifiqui d'acord amb el mandat que té el president balear a l'estatut d'autonomia de vetllar i treballar perquè la llengua catalana, pròpia de les Illes, aconsegueixi 'la plena igualtat jurídica i social amb el castellà, en tots els àmbits d'ús de l'idioma'. També se li demana que 'torni al consens al que havien arribat tots els governs anteriors d'ideologies i sensibilitats polítiques diferents' i que 'rectifiqui'.

'Ens adreçam a vos per demanar-vos que rectifiqueu la vostra política lingüística i que retireu el projecte de modificació de la llei de funció pública, que modifica també la llei de normalització lingüística, així com la normativa de discriminació del català a l'escola', concreta la carta de l’Intergrup de Minories.

'Cal tornar al consens que s'ha mantingut durant més de 26 anys en matèria lingüística', indica l'Eurocambra, que també demana que es treballi per a la 'cohesió social' i 'per garantir la igualtat de drets de tota la ciutadania'.

'L'Intergrup de Minories Tradicionals, Comunitats Nacionals i Llengües, del Parlament Europeu ha tengut coneixement de la vulneracio dels drets de la comunitat linguistica catalana a les llles Balears, després de la compareixença de les representants de l'STEl Intersindical i de l'Assemblea de Mestres i Professors en català de les llles Balears', diu la carta.

Pel sindicat STEI, aquest gest 'respon a la voluntat explícita del Parlament Europeu de donar suport a la llengua i la cultura catalana'. I ha explicat que el president de la cambra, Martin Schulz, 'és un gran admirador de la cultura catalana'. 'Passi el que passi a la votació de d'avui, 'tot està en les mans del govern', diu el sindicat, que es reserva el recurs de no acatar la llei.

 

Més informació: Fractura al PP balear per l'ofensiva de Bauzá contra la llengua

Entrevista amb Antoni Pastor: 'Esper que no m'expulsin, però no sé què pot passar'

Men?ame