Els treballadors de Canal 9 impedeixen l’emissió dels informatius

  • Han impedit que es fes l'informatiu de migdia, i el del vespre s'ha emès en diferit · En protesta contra l'ERO, que afectarà 1.295 treballadors de 1.700

VilaWeb
Redacció
16.07.2012 - 22:22

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els treballadors de Ràdio Televisió Valenciana van impedir ahir l’emissió de l’informatiu de migdia i d’un programa de tarda; i l’informatiu del vespre es va emetre en diferit. Aquesta fou la seva resposta en tenir esment de l’expedient de regulació d’ocupació presentat per la direcció, que pot afectar 1.295 treballadors.

Un grup de treballadors va ocupar a migdia el control de l’estudi d’informatius per impedir que comencés l’emissió, prevista per a les dues.

‘El dia més trist de les nostres vides professionals’

Un centenar de treballadors ha recorregut diverses dependències de les instal·lacions, i finalment han ocupat el plató des del qual s’emet l’informatiu. En l’emissió s’ha pogut un grup de treballadors a l’interior de l’estudi, i una d’elles ha pres la paraula amb un megàfon per dir que els treballadors lluitaran per mantenir una televisió pública per als ciutadans. ‘Els treballadors d’esta casa estimem esta empresa, perquè era nostra d’abans de crear-se, perquè volíem una empresa pública que parlara en valencià, com tants i tants valencians que no podien parlar en valencià, que no es veuen reflectits en els mitjans de comunicació. Avui és el dia més trist de les nostres vides professionals’, ha dit la treballadora.

Més tard, dos agents de la policia de la Generalitat han entrat al centre de Burjassot per avisar els treballadors que si tornaven a impedir una emissió serien denunciats.

El programa ‘En connexió’ talla l’emissió i l’informatiu del vespre, en diferit

Tot amb tot, els treballadors han continuat als passadissos del centre d’emissió de Burjassot tota la vesprada, i degut a la sorollosa xiulada han fet que el programa ‘En connexió’ es veiés obligat a interrompre també l’emissió.

Més tard, quan s’havia d’emetre l’informatiu del vespre, a les nou, els responsables de la cadena han emès una redifusió de l’informatiu de les vuit del Canalnou24.

Un 76% de la plantilla acomiadada

La direcció de l’ens preveu acomiadar un màxim de 1.295 treballadors, dels 1.700 que té aproximadament, mitjançant l’expedient de regulació d’ocupació que preparava des de feia mesos. El secretari general de RTVV, Juan Prefaci, és qui ho ha comunicat al comitè d’empresa avui al matí.

L’ERO afectarà tant els treballadors de Canal 9, com els de Ràdio 9 i els de la resta de l’ens. I queden repartits així: 994 de treballadors de la televisió, 103 de la ràdio i 199 de l’ens. El dimecres es reunirà el consell d’administració per aprovar l’expedient.

Amb l’aprovació de l’ERO, es posarà en marxa immediatament, dijous mateix, un procés que s’allargarà durant un mes, en què la direcció de l’empresa i els sindicats negociaran el nombre concret d’afectats. I quan hagi passat aquest temps es farà saber l’acomiadament als afectats.

Quaranta-vuit hores per estudiar l’ERO 

Rafa Xambó, sociòleg i conseller per Compromís a RTVV, ha explicat a VilaWeb que fins aquest migdia no ha sabut que dimecres a dos quarts de sis hauran de votar l’ERO de RTVV. Xambó creu que és impossible estudiar amb deteniment tota la documentació que se’ls ha entregat avui. Són tretze documents que plegats sumen més de mil pàgines. 

El president del consell d’administració s’havia compromès a donar més temps als consellers de l’oposició per estudiar la qüestió. Per això, si no retarda la votació fins a final de juliol, Xambó diu que ho denunciaran per la via judicial.

Entre els documents hi ha l’informe de Price Waterhouse Coopers que mai no s’havia volgut donar als consellers de l’oposició.

La nova llei de RTVV

Les Corts Valencianes van aprovar la setmana passada la nova llei de l’Estatut de la Ràdio Televisió Valenciana. Entre les novetats de la llei hi ha la fusió de les dues empreses, ràdio i televisió, l’adopció d’un contracte programa on es permetran franges de programació privada i l’elecció del director i el consell d’administració per majoria absoluta de les Corts, fet que equival a dir que el PP sol podrà nomenar la cúpula directiva. En això segueix el model que el PP ha imposat a Madrid en l’elecció del nou director de RTVE.

L’oposició va denunciar la llei de forma contundent, començant per la reducció del consell d’administració que deixarà fora la representació dels partits minoritaris. El PSPV, Compromís i EUPV van denunciar també que el servei públic quedi retallat amb aquesta nova llei i que l’ús del català no només no queda assegurat sinó que pot minvar.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any