Els partits sobiranistes donen suport a la mobilitació de l’ANC de l’11 de setembre

  • Representants de CDC, ERC, SI, Rcat i CUP debaten a Arenys de Mar el full de ruta de l'Assemblea

VilaWeb
Redacció
14.07.2012 - 00:13

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Assemblea Nacional Catalana va convidar ahir els partits polítics sobiranistes a debatre sobre el seu full de ruta. En un acte fet a Arenys de Mar tots ells es van comprometre a participar en la manifestació prevista per l’onze de setembre però van discrepar en la resta de les posicions adoptades per l’ANC.

Hi van participar Joan Ramon Casals (CDC), Oriol Junqueras (ERC), Alfons López Tena (Solidaritat), Josep Manuel Ximenis (CUP) i Ignasi Planas (Reagrupament).

Tant Casals com Junqueras van afirmar que encara calia guanyar més adeptes a l’independentisme abans de plantejar el trencament amb l’estat, posició que va ser atacada sobretot per Alfons López Tena. Per al líder de Solidaritat dues etapes de la independència, l’hegemonia intel·lectual i la moblització popular ja estan asolides i maca només la representació institucional. On va defensar que el punt clau són les eleccions ‘perquè és l’única cosa que no pot prohibir Espanya.

Casals va reclamar en canvi que es prioritzés el pacte fiscal, afirmant que en ell mateix era un gest de sobirania, actitud a la qual es va sumar el líder d’ERC. Jonqueras va dir que Esquerra era al costat del president Mas per a asolir el pacte fiscal i que els ciutadans havien decidit amb els seus vots qui volien que fos el líder del procés.

Per la CUP Josep Manuel Ximenis va reclamar saber quin seria el futur estat català. Convençut de que la independència és a tocar va dir que era el moment de discutir quin tipus d’estat tindrem. Va preguntar de forma gràfica si serà un estat d’Abertis.

El representant de Rcat, Ignasi Planas, finalment va reclamar la transversalitat de l’independentisme i va dir que aquest era un gran valor. Afirmació que va ser resposta per López Tena, reclamant el dret a disentir. Tena va dir que podien estar d’acord en algunes coses però que en altres no n’estarien mai i no passava res.

Precisament en aquest punt es van expressar les diferències sobre el full de ruta de l’ANC que proposa un referèndum organitzat pels municipis el 2012, pas que Solidaritat no considera necessari. ‘Ja veurem què passarà i reaccionarem al que passi’ va dir Tena.

En aquest punt Oriol Junqueras va fer una encasa defensa de la unitat de l’independentisme reclamant que el debat no fos un enfrontament entre partits que tenen moltes coses en comú.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any