Rectifiquen les classificacions que amagaven la victòria de Catalunya

  • Els Sky Games publiquen un nou document a la web · Jessed Hernàndez continua sense medalla d'or

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Josep Casulleras Nualart
12.07.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Tres dies després dels Sky Games, l’organització d’aquests jocs dels esports de muntanya disputats la setmana passada a la Ribagorça, ha reaccionat a la polèmica per la victòria sense medalla d’or de Jessed Hernàndez, que corria amb la selecció catalana en la mitja marató de muntanya, la Sky Race. L’organització ha rectificat el document de classificacions, de tal manera que ara Hernàndez hi apareix com a únic guanyador. Però això no li atorga la medalla d’or, que és per al segon, el japonès Matsumoto, tal com consta en la nota oficial de la federació internacional.

Els organitzadors dels Sky Games diuen ara que ‘hi ha una única classificació’, que el vencedor de la prova va ser Jessed Hernàndez, i que ‘en cap cas no fou desposseït de la victòria’. Ho prova, diuen, ‘el lliurament de premis posterior a la Sky Race’, en què Jessed Hernàndez era al capdamunt del podi (de fet, no hi va ser perquè va delegar la recollida del premi), de la mateixa manera que Mònica Ardid, que en la categoria femenina tampoc no va constar com a primera en la classificació oficial.

Però hi ha proves evidents que, tot i haver estat els guanyadors, per la federació internacional de curses de muntanya (ISF, en les sigles en anglès) no ho són. N’és la raó que la ISF no reconeix la selecció catalana, i aquesta, per més que competeixi, no és tinguda en compte. Prova? La nota oficial apareguda a la web de la ISF, publicada diumenge mateix, el dia de les últimes proves dels considerats jocs olímpics de la muntanya. La nota diu que, efectivament, el japonès Dai Matsumoto va ser segon a la Sky Race, en destaca l’actuació amb una foto i atorga l’or al Japó, però no diu ni piu de Jessed Hernàndez.

En canvi, l’organització dels Sky Games ha fet arribar a VilaWeb aquesta nota: ‘Volem recordar que la prova de la Sky Race era una prova ‘open’ i que no hi havia en joc el títol de campió del món. Per tant, no hi havia diferència entre els atletes. El títol de campió del món requeia en [el guanyador de] la Sky Marathon’. Però ja hem vist que la nota de la federació internacional atorga la medalla d’or al Japó, a Matsumoto, per la cursa Sky Race, i no pas a Jessed Hernàndez.

Una classificació retocada

De la nota dels Sky Games es desprèn que la Sky Race era una simple cursa de muntanya, on hi havia uns guanyadors, sense campions del món. Així mateix consta en la nova classificació, publicada tres dies després de la competició i de tot el rebombori per la ‘desaparició’ de Jessed Hernàndez del primer lloc oficial.

Però diumenge no hi havia pas una única classificació com ara (document de classificacions de diumenge); n’hi havia dues: una d’oficial, en què Jessed Hernàndez no apareixia, i en què el primer classificat era el japonès Matsumoto; i una altra classificació, la de la modalitat ‘open’, amb els corredors no oficials, els de clubs, centres excursionistes… i la selecció catalana. En aquesta classificació Hernàndez sí que era el primer.

A més, com es pot comprovar en aquesta crònica de la cursa que us vam oferir fent el seguiment dels comptes de Twitter oficials de l’organització i de les federacions esportives, la federació internacional d’esports de muntanya feia desaparèixer Jessed Hernàndez del primer lloc. Literalment.

El paper de la ISF

Com explica l’organització dels Sky Games que hi hagués aquella classificació que ara ha rectificat? Diuen fonts de l’organització, que s’han posat en contacte amb VilaWeb per mirar de rectificar la crònica de la cursa de diumenge, que la federació internacional ho va demanar així. I per què ho va demanar? No ho saben explicar, però diuen que té a veure amb les puntuacions en els rànquings de la ISF.

En unes declaracions a VilaWeb, els responsables de la Federació Catalana d’Entitats Excursionistes (FEEC) diuen que des de bon començament sabien que competirien sense la possibilitat de ser campions oficials, ni en aquesta cursa, la Sky Race, ni en cap altra.

En Jessed Hernàndez també ho sabia bé, però en aquesta entrevista amb VilaWeb va dir que ell se sentia campió de totes maneres, que ja sabia que podia passar això, i que li sabia greu que ni ell, pel fet de córrer amb Catalunya, ni cap participant que no corregués amb una selecció nacional oficial no tinguessin l’opció de ser campions amb medalla.

Ara Jessed Hernàndez consta com a únic guanyador en les classificacions de la web dels Sky Games; i Mònica Ardid també. Però, com que per la federació internacional és molt clar qui són els guanyadors, deixa de banda un atleta campió pel fet de ser de la selecció catalana. Ho diu clarament en la nota informativa dels resultats dels Sky Games. Una nota amb un títol que ja ho diu tot: ‘Espanya triomfa a tot arreu’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any