Les extravagàncies del govern valencià, criticades pel New York Times

  • En un article exposa que les autoritats europees exigeixen a la Generalitat que expliqui com tornarà els diners invertits en la Ciutat de la Llum

VilaWeb
Redacció
11.07.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El diari New York Times ha obert avui l’edició digital amb un article sobre el complex cinematogràfic Ciutat de la Llum d’Alacant, que presenta com un ‘exemple del frenesí valencià’ per la construcció de grans instal·lacions; un frenesí que ha deixat 25.000 milions de dòlars de deute i infrastructures en fallida al País Valencià. Els periodistes critiquen les pràctiques de clientalisme i els deliris de grandesa dels dirigents del Partit Popular.

Els autors de l’article, Doreen Carvajal i Rafael Minder, esmenten un seguit d’obres faraòniques del govern valencià: ‘un port per a iots fabulosos, un teatre d’òpera (el Palau de les Arts) a l’estil del de Sidney (Austràlia), un museu de la ciència futurista, l’aquari més gran d’Europa, un pont en forma de vela i un aeroport sense cap arribada ni cap sortida’. A aquesta llista ‘d’extravagàncies’, hi afegeixen la Copa Amèrica i les curses de Fórmula 1, a més del parc temàtic Terra Mítica de Benidorm –que ha fet fallida, recalquen.

Més concretament, exposen que la Ciutat de la Llum fou projectada com un ‘megastudi de cinema on els contes de fades es feien reals, amb unes instal·lacions que podien simular un desastre –com ara un tsunami, amb un enorme tanc d’aigua amb vistes a la Mediterrània; com un Hollywood a la costa espanyola’. Però ara el tanc és eixut i els exteriors, que haurien de ser plens de decorats i màquines per als efectes especials, són buits. El complex és a la venda, i amb prou feines si atreu productores.

Per tot plegat, les autoritats europees han donat ‘un ultimàtum a la Generalitat valenciana perquè expliqui aquesta setmana com pretén tornar els 325 milions de dòlars dels contribuents indegudament gastats en deliris de grandesa cinematogràfica’. Però els periodistes reprodueixen les paraules dites fa poc pel vice-president del Consell, José Císcar: ‘La veritat és que no hi ha diners per a tornar’.

Segons que diuen, els investigadors de la Comissió Europea han estat particularment crítics amb aquests estudis gegantins. Per això exigeixen la devolució de les quantitats destinades a aquest complex en resposta a les queixes dels estudis privats, que des del començament van denunciar que el govern violentava la competència amb una gran despesa pública.

Carvajal i Minder es remunten a l’any 2006, data d’inauguració del complex, ‘quan el president de la Generalitat Francisco Camps es feia fotos amb l’actor Gerard Depardieu, vestit d’Obelix, arran del film ‘Asterix als jocs olímpics’ rodat en aquest complex’. Llavors ningú no s’imaginava que s’arribaria a l’estat econòmic actual i que la Ciutat de la Llum restaria abandonada.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any