Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dimarts  10.07.2012  18:28

La UE prendrà competències al govern espanyol i tutelarà el Banc d'Espanya

Segons l'esborrany de les condicions del rescat, els bancs intervinguts hauran de tancar sucursals i despatxar treballadors

Men?ame
 

Les condicions que la Comissió Europea imposarà al govern espanyol per a facilitar-li el rescat bancari són ben dures per a l'executiu de Rajoy, que es trobarà sense competències d'ordre financer. L'esborrany del memoràndum d'entesa, que publiquen alguns mitjans espanyols així ho deixa entendre. El Banc d'Espanya haurà de reforçar la independència, però serà tutelat pel Banc Central Europeu. I hi ha l'exigència de 'reformes estructurals', com l'anunciat augment de l'IVA.

El rescat bancari obligarà a establir una institució fiscal independent que supervisarà la política fiscal espanyola; i també obligarà el govern espanyol a 'fer esforços de consolidació', a aplicar un sistema fiscal que doni suport al creixement i a aplicar la reforma laboral, segons el diari El País.

Hi haurà unes condicions estrictes per a les entitats financeres que rebin els diners del rescat. 'Per als bancs no viables que necessitin diners públics les autoritats hauran d'activar plans de resolució', diu l'esborrany: això vol dir plans de tancament. Però en aquest cas es garantirà l'estabilitat financera, és a dir, que es protegiran els dipòsits bancaris que el fons de garantia de dipòsits cobreix.

Entre les altres condicions imposades hi ha la prohibició als bancs intervinguts que reparteixin dividends; els bancs intervinguts hauran de tancar sucursals i fer fora treballadors, i el govern espanyol haurà de comunicar cada setmana les dades dels dipòsits bancaris, de la liquiditat i de la posició del deute sobirà.

30.000 milions

Espanya rebrà un primer pagament de 30.000 milions d'euros del rescat bancari a finals d'aquest mes de juliol, segons ha anunciat aquesta matinada el president de l'Eurogrup, Jean-Claude Juncker. Els ministres de l'Eurozona han arribat a un 'acord polític' sobre les condicions del rescat que s'haurà d'aprovar formalment en una pròxima reunió -prevista pel 20 de juliol- i que necessitarà la ratificació d'alguns parlaments estatals.

Un cop completat aquest procés, es podran mobilitzar els 30.000 milions del primer tram d'ajuda financera com a 'contingència per frenar necessitats urgents del sector bancari espanyol', ha explicat Juncker.

El memoràndum de condicions del rescat es tancarà i es signarà el 20 de juliol, però ahir es va acordar que el termini de devolució serà de fins a 15 anys, amb una mitjana de 12,5 anys, segons ha explicat Juncker.

El president de l'Eurogrup ha dit que la recapitalització directa de la banca pot ser aplicada retroactivament un cop s'hagi creat el supervisor únic europeu. De moment, els diners es canalitzaran a través del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) i computarà com a deute públic.

Un any de pròrroga pel dèficit

L'Eurogrup també ha aprovat donar un any de pròrroga, fins el 2014, per corregir el dèficit públic excessiu per sota del 3%. Pel 2012, el dèficit ha de ser com a màxim del 6,3% -enlloc del 5,3% previst inicialment. El 2013 l'objectiu serà un dèficit del 4,5% i el 2014, un 2,8%.

Men?ame