Ivan Tibau: ‘Homenatjarem els esportistes que han estat campions del món no reconeguts’

  • El secretari general de l'Esport diu en aquesta entrevista que eren conscients que no podrien pujar al podi però volien demostrar que Catalunya té un nivell molt alt

VilaWeb
Redacció
10.07.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Parlem amb el secretari general de l’Esport de la Generalitat, Ivan Tibau, sobre la situació viscuda la setmana passada als Sky Games. Alguns atletes no han obtingut medalles perquè corrien amb la selecció catalana i, per tant, no podien entrar en les classificacions oficials.

Als Sky Games uns quants atletes no han pogut pujar al podi…
—Ja sabíem que això passaria. Amb la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, que presideix Jordi Merino, vam parlar-ne quan van apuntar els seus atletes a la selecció catalana. Tots érem conscients que no podrien pujar al podi, però volíem demostrar que Catalunya té un nivell molt alt i que és absurd que aquests competidors siguin privats del premi que els pertoca. Llavors ja vam dir que, si guanyaven i no podien pujar al podi, la Generalitat els rebria com es mereixien. Parlem de gent que és campiona del món. 

Com serà aquest homenatge?
—Tot just ara l’organitzem; encara no sabem quan es farà, però mirem que el president de la Generalitat els rebi. Si això no pogués ser, ho faríem des de la Secretaria General de l’Esport. El nivell de muntanyisme català és molt alt, hi ha quatre campions que no han pogut pujar al podi i onze que hi han pujat perquè anaven amb la selecció espanyola. 

Vau valorar positivament la sentència del Tribunal Constitucional, però als Sky Games s’ha demostrat que no serveix de gran cosa…
—La sentència avala el reconeixement de les seleccions ja reconegudes per la federació internacional corresponent; però en el cas de les no reconegudes, com la de les Entitats Excursionistes, no millora res. Als Sky Games, solament hem pogut competir-hi en la modalitat ‘open’ bo i sabent que, si guanyàvem, no podríem pujar al podi. Tot i amb això, vam decidir que ens hi apuntàvem perquè volíem demostrar que els catalans som a primera línia i amb el compromís que nosaltres reconeixeríem els guanyadors. 

Qui decideix si una selecció catalana pot formar part de la federació internacional o no?
—Cada federació internacional és independent i accepta les seleccions que vol. La sentència del Tribunal Constitucional diu que les seleccions autonòmiques només poden ser acceptades si l’espanyola no en forma part. Però, ni el Tribunal Constitucional ni el Consejo Superior de Deportes no tenen potestat per a decidir qui accepta i qui no una federació internacional. Per tant, és un joc polític: en les federacions on hi ha l’espanyola ells amenacen perquè no hi entri la catalana.

Aquest joc polític s’ha pogut veure als Sky Games, perquè és sabut que la selecció espanyola ha procurat tenir un representant a totes les competicions.
—La selecció espanyola pot seleccionar els espanyols que vulgui i, entre aquests, catalans i ho ha fet i s’ha demostrat que el nivell era molt alt. Però ha quedat clar, que aquest nivell tan alt és bàsicament gràcies als catalans.

Alguns esportistes han explicat que van rebre amenaces perquè no portessin estelades ni banderes catalanes al podi, com ho valoreu?
—Una llei que es va aprovar fa un parell d’anys disposa que, si un esportista porta una bandera autonòmica al podi, sigui sancionat. Però sí que podien arribar a la fita amb aquesta bandera, com van fer; això era legítim. 

Com respon la secretaria a les amenaces?
—La selecció espanyola pot fer la selecció que vulgui… i pel que fa a les banderes, hi ha la llei que ho prohibeix. L’única cosa que farem és continuar lluitant per poder competir amb la nostra selecció i la nostra bandera. Nosaltres treballem perquè les federacions internacionals acceptin que Catalunya hi entri, però és complicat… En tenim vint-i-una de reconegudes. Només en un cas, el de les bitlles, hi ha reconegudes tant la catalana com l’espanyola, però ells no juguen per no competir amb la catalana.


Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any