Puigdemont: ‘El pacte fiscal no és incompatible amb una consulta sobre la independència’

  • L'Associació de Municipis per la Independència celebra demà una assemblea per aprovar un document que incorpora el pacte fiscal i el concert econòmic com a objectius de l'entitat

VilaWeb
Pere Cardús i Cardellach
06.07.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Girona serà demà la seu de l’assemblea de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), que ha de votar un document (pdf) proposat per la comissió executiva de l’entitat a favor de la defensa del pacte fiscal en la línia del concert econòmic. El document reivindica el model de finançament aprovat per la comissió parlamentària que marcava el concert econòmic com a objectiu. L’entitat ha superat la meitat dels municipis de Catalunya adherits i no para d’incorporar nous ajuntaments. L’objectiu de convocar una consulta sobre la independència des dels municipis adherits queda, segons el document, ajornada fins el 2014. En parlem amb el batlle de Girona, el municipi més gran de l’AMI, Carles Puigdemont.

–Ajornen la consulta sobre la independència a favor del pacte fiscal?
–El document que votarem demà a l’assemblea de l’AMI no significa ajornar el referèndum. Senzillament, s’introdueix un element de reflexió que s’ha debatut a l’executiva de l’associació sobre una qüestió fonamental i necessària com és el pacte fiscal en la línia del concert econòmic, que en cap cas és incompatible amb l’objectiu de convocar una consulta sobre la independència des dels municipis.

–Però n’allunyen la convocatòria al 2014…
–Sempre ens hem marcat tenir com a mínim dues fites que condicionen la convocatòria de la consulta: arribar a més de la meitat de municipis de Catalunya adherits (ja ho hem aconseguit) i representar més de la meitat de població del país (això encara no ho hem fet).

–És prescindible el PSC per al pacte fiscal?
–Considerem que hi ha una definició de com ha de ser el pacte fiscal aprovada per la comissió del parlament, i és la que volem defensar. És a dir, el model ha de blindar tres elements: la recaptació de tots els impostos, tenir la clau de la caixa i pactar una quota de solidaritat bilateralment. Defensem que això no es pot rebaixar en cap cas per incorporar més agents al pacte.

–Quina serà la posició de l’associació si no hi ha pacte fiscal?
–Això pertany al terreny de l’especulació. En el seu moment, el conjunt de l’associació decidirà quines iniciatives emprèn. Mentrestant, demanem que no es rebaixi el plantejament inicial d’un model de concert econòmic. Qui lidera la negociació i la proposta de pacte fiscal és el govern. De moment, l’estratègia està encaminada cap a aconseguir els objectius aprovats al parlament.

–Barcelona serà un municipi per a la independència?
–Jo no porto la negociació per a la incorporació de Barcelona a l’AMI, però en qualsevol cas s’ha de respectar la decisió que prengui aquest i qualsevol altre ajuntament. No s’ha de prejutjar el compromís nacional d’una ciutat per l’adhesió o la no adhesió a la nostra associació.

–Com està la incorporació de municipis governats pel PSC?
–Les converses informals hi són per raons evidents. Jo n’he parlat amb el batlle de Lleida, l’Àngel Ros, però respecto molt la seva posició. I cada ciutat ha de ser sobirana per decidir el que més li interessa i li convé. 

–Com veieu la Marxa per a la Independència de l’ANC?
–Cada municipi decideix quin és el grau d’implicació que vol tenir en la marxa. Però la simpatia de l’AMI és total amb aquesta iniciativa. La majoria, per no dir la totalitat, de municipis hi col·laboren d’una manera o una altra.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any