El preu del diner, al nivell més baix de la història de l’euro

  • El BCE rebaixa els tipus d'interès un quart de punt i els deixa en el 0,75% · L'Íbex baixa un 3% i la prima de risc s'enfila als 540 punts bàsics

VilaWeb
Redacció
05.07.2012 - 18:04

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Banc Central Europeu ha abaixat finalment un quart de punt el tipus d’interès i l’ha situat per primera vegada en una xifra històrica, el 0,75%. Amb aquesta mesura, els gestors del BCE premien els resultats de l’última cimera de caps d’estat i de govern a Brussel·les i l’avenç cap a una major integració política i econòmica. D’aquesta manera, els tipus abandonen l’1%, el nivell més baix fins ara i en el que romanien des del mes de desembre de 2011, després que Draghi baixés els tipus en 0,25 punts bàsics durant dos mesos consecutius.

La prima de risc ha tancat aquest dijous als 539,47 punts i la rendibilitat dels bons a deu anys s’ha tornat a enfilar, fins arribar al 6,77%, el mateix dia que el Tresor ha col·locat 747 milions d’euros d’aquestes obligacions a un interès del 6,436%. La rebaixa dels tipus d’interès fins al 0,75% no ha evitat que la prima de risc s’hagi disparat i hagi tancat molt per sobre els 500 punts després de moltes jornades i l’Íbex 35 hagi perdut fins a un 2,99%, amb quasi tots els valors del selectiu en vermell, i per sota els 7.000 punts.

L’economia estancada els tres primers mesos de l’any

L’economia de l’eurozona es va mantenir estancada (0,0%) durant els tres primers mesos de l’any, després d’una caiguda del 0,3% en l’últim trimestre del 2011, segons les dades publicades per Eurostat, de manera que esquiva així la recaiguda en recessió tècnica-definida com dos trimestres seguits de creixement negatiu-gràcies a l’impuls d’Alemanya.

A més, l’oficina estadística europea va informar que la taxa d’inflació de la zona euro es va situar al juny en el 2,4%, el mateix percentatge que va registrar al maig, per la qual cosa continua sent superior al llindar d’estabilitat de preus manejat per el BCE, lleugerament inferior al 2%.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any