A l’estiu, un nou Montalbano

  • Edicions 62 ha publicat una nova novel·la de la sèrie del comissari Montalbano, d'Andrea Camilleri · El traductor, Pau Vidal, en parla a VilaWeb

VilaWeb
VilaWeb
M.S.
05.07.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Un mort anònim, uns sospitosos sorprenents, una dona trasbalsadora, i per damunt de tot, un humor fi d’esmolada ironia. Aquests són els ingredients ben lligats del nou lliurament de la sèrie del comissari Montalbano, ‘L’edat del dubte‘, d’Andrea Camilleri, publicat per Edicions 62. Pau Vidal, que l’ha traduït, en destaca alguns aspectes per a VilaWeb. També podeu llegir el primer capítol de la novel·la (pdf). I per descobrir la personalitat fascinadora de Camilleri, podeu consultar aquest vídeo, encara que parli d’un altre projecte literari.

Pau Vidal és un dels traductors oficials dels casos del comissari Salvo Montalbano. Coneix bé el personatge de ficció i coneix bé l’escriptor, perquè fa més de quinze anys que es dedica a traduir-lo. D’aquesta nova novel·la destaca que ‘es titula ‘L’edat del dubte’ perquè precisament el comissari, que ja saps que viu en crisi emotiva perpètua, es troba davant d’un dilema: reconèixer que s’ha fet prou vell per a retirar-se (si més no afectivament) en companyia de la Lívia o acceptar la temptadora proposta sentimental d’una dona força més jove que el farà sentir un superheroi. El dilema es planteja de forma tan atroç que només es pot resoldre amb un final inesperat i, no cal dir-ho, inconfessable’.

‘De tota manera, el punt fort de la novel·la continua essent el personatge-llenguatge, especialment en boca de l’impagable Catarella. Com a traductor t’he de dir, per això, que a mesura que passen els episodis, la sicilianitat s’accentua cada vegada més; fins al punt que a l’última publicada a Itàlia, ‘Una lama di luce’, el comissari i el seu agent preferit, en Fazio, ja pràcticament no parlen entre ells en italià, com al principi, sinó en sicilià. Jo tinc una hipòtesi respecte a això, per si t’interessa.’

Pau Vidal, punyeter de mena, no ens dóna a conèixer la hipòtesi. Potser caldrà esperar el nou cas del comissari per descobrir la hipòtesi de Vidal.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any