Dos guàrdies civils, a judici per vexar un veí de Vilajuïga que es negava a parlar en espanyol

  • La jutgessa accepta el recurs contra l'arxivament de la denúncia

VilaWeb
Redacció
04.07.2012 - 15:02

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Dos agents de la guàrdia civil seran jutjats el 3 d’octubre vinent al jutjat de Figueres denunciats per tracte vexatori i haver vulnerat els drets lingüístics de Simó Colls, un pagès de Vilajuïga que es va negar a parlar en castellà durant un control en aquest municipi. Avui s’havia de fer la vista del judici, en què Colls era també objecte de denúncia per part dels agents, que el van denunciar per desobediència i resistència a l’autoritat; però la jutgessa l’ha ajornat després d’acceptar el recurs contra l’arxivament de la denúncia de Colls contra els guàrdies civils.

La defensa de Colls havia presentat el recurs contra l’arxivament de la denúncia, i la fiscalia hi ha donat suport, al·legant que hi ha possibles indicis de fets punibles per part dels guàrdies civils.

La Plataforma pe la Llengua va assumir la defensa de Colls, i avui ha lamentat que que un ciutadà català sigui jutjat per una falta de desobediència i resistència als agents de la autoritat per exercir simplement el dret d’expressar-se en català. ‘Recordem que la legislació legal vigent estableix el dret d’expressar-se en la llengua oficial que s’esculli davant els agents públics’, diu l’entitat.

La CUP de Figueres s’ha mobilitzat en suport de Colls, i relata com van anar els fets: ‘Va succeir a finals de maig, quan una parella de la guàrdia civil feia un control a la rodona de l’entrada de Vilajuïga, suposadament preventiu de drogues i armes. Simó Colls es dirigia a la cooperativa de Vilajuïga quan el seu vehicle va ser aturat i registrat de manera brusca pels uniformats, fet que Colls els va recriminar. Els agents li van repetir de manera continuada que no l’entenien i que els parlés en castellà, que eren a Espanya. En una d’aquestes ocasions un agent va arribar a empènyer el veí de Vilajuïga, i un cop finalitzat el registre, mentre Colls endreçava l’interior del seu vehicle, el mateix agent va tancar la porta del conductor contra la cama de Colls de manera intencionada. Va ser llavors quan Colls va demanar la identificació dels agents per tramitar una denúncia contra ells que va formalitzar el mateix dia a la comissaria dels mossos de Roses. De manera sorprenent, però, Colls va ser denunciat per desobediència i resistència als agents de l’autoritat, motiu pel qual serà jutjat’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any