L’eurocambra tomba el tractat que posa traves a la cultura lliure a internet

  • 478 parlamentaris han votat en contra de l'ACTA, un acord internacional per a protegir la propietat intel·lectual

VilaWeb
Redacció
04.07.2012 - 12:59

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El ple del Parlament Europeu reunit a Estrasburg ha tombat l’Acord Comercial d’Anti-Falsificació (ACTA). Fins a 478 europarlamentaris han votat en contra de l’ACTA i, per tant, no es podrà aplicar enlloc de la Unió Europea. 39 diputats hi han votat a favor, mentre que 165 han optat per abstenir-se. Aquest acord comercial, que pretén combatre el tràfic de falsificacions i la violació de la propietat intel·lectual a nivell internacional, ha causat molta polèmica. Hi ha més de 2,8 milions de ciutadans europeus que han signat a favor de frenar-ne l’aplicació, sobretot perquè creuen que atempta contra la llibertat d’expressió a internet. Es tracta de la primera vegada que l’Eurocambra fa ús dels nous poders que li atorga el Tractat de Lisboa per rebutjar un tractat de comerç internacional.

El mes de gener l’ACTA va ser subscrit per vint-i-dos estats membres de la UE, però cal que l’eurocambra ho ratifiqui. Cinc comissions del Parlament Europeu ja han recomanat de rebutjar l’ACTA: la de Llibertats Civils, Justícia i Afers d’Interior; la d’Indústria, Investigació i Energia; la d’Afers Jurídics, i la de Desenvolupament.

A aquestes s’hi va sumar la setmana passada la comissió de Comerç Internacional, que va aprovar per dinou vots a favor i dotze en contra una recomanació al ple perquè no accepti l’acord internacional. L’eurodiputat Raül Romeva, membre d’aquesta comissió, ha explicat al seu bloc el motiu del rebuig. 

El tractat té com a objectiu reforçar l’aplicació de les normes de protecció dels drets de propietat intel·lectual, combatre la pirateria a internet i evitar la importació de béns falsificats. Els principals arguments dels detractors de l’ACTA són que vulnera les llibertats a internet i el concepte de cultura lliure, ja que podria permetre que grans empreses censoressin informació a la xarxa. També es qüestiona si podria violar drets humans com ara l’accés universal a la salut, a causa de la restricció de l’ús de medicaments genèrics.

Tots els partits polítics s’han mostrat en contra de l’aplicació de l’acord. L’excepció és el Partit Popular, que considera que és una bona base per a combatre la falsificació de béns i la pirateria a escala internacional. El grup popular demana d’ajornar la votació fins a saber què dictamina el tribunal de la Unió Europea. 

Va ser la Comissió Europea qui va recórrer al tribunal per rebre l’aval sobre la compatibilitat de l’acord amb la llei europea. Precisament el comissari de Comerç, Karel De Gucht, que va escriure aquesta opinió a VilaWeb, ha recordat avui que és partidari d’esperar la resolució del tribunal. 

La Unió Europea va negociar fa mesos l’ACTA amb els Estats Units, Austràlia, Canadà, Corea del Sud, Japó, Marroc, Mèxic, Nova Zelanda, Singapur i Suïssa. Vint-i-dos estats s’hi van mostrar partidaris, mentre que Alemanya, Eslovàquia, Estònia, els Països Baixos i Xipre s’hi van negar. Ara bé, per tal que l’acord entri en vigor a la UE, és necessària la ratificació per part del Parlament Europeu, que pot acceptar o rebutjar el text, però no modificar-lo.

Així mateix, perquè entri en vigor a nivell mundial caldria que fos ser ratificat per un mínim de sis dels estats que el van negociar.

Informació relacionada: Opinió contundent de l’eurodiputat Raül Romeva.  

Enllaços
Array
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any