Rato i Olivas declararan com a encausats per Bankia

  • El jutge de l'Audiència espanyola admet la querella i diu que la fallida de l'entitat podria desastibilitzar el sistema financer espanyol

VilaWeb
Redacció
04.07.2012 - 12:13

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El jutge de l’Audiència Nacional espanyola, Fernando Andreu, després del vist-i-plau de la fiscalia anticorrupció, ha admès a tràmit la querella presentada per UPyD contra trenta-tres ex-membres del consell d’administració de Bankia. El jutge ha anunciat que citarà com a encausats, entre més, l’ex-ministre d’economia dels governs d’Aznar, Rodrigo Rato, l’ex-president de Bancaixa, José Luís Olivas, que va ser temporalment president de la Generalitat, i  l’ex-ministre d’Interior del govern espanyol Ángel Acebes

El jutge Andreu ha dit que la fallida de l’entitat podria desestabilitzar tot el sistema financer del país. També ha afirmat que el dany causat s’intueix si es té en compte que l’entitat ha demanat 19.000 milions d’euros per a sanejar l’entitat.  

La fiscalia, en contra de la imputació dels trenta-tres ex-consellers de Bankia

La fiscalia anticorrupció, que va anunciar a final de maig que estava investigant possibles delictes societaris en la gestió de la fusió i la sortida a borsa de Bankia, ha admés la querella però es mostra contrària a imputar conductes delictives a persones físiques concretes. En un informe han al·legat que es tracta d’un criteri d’imputació necessari i vàlid com a punt de partida, però insuficient i massa genèric.

L’Audiència espanyola, però, ja ha dit que cridarà a declarar fins a trenta-tres ex-consellers, els que proposava UPyD a la seva querella. En el decret d’obertura de diligències se citen cinc possibles delictes: estafa, apropiació indeguda, delictes comptables, administració deslleial i falsedat documental. A mesura que avanci la instrucció el jutge concretarà els delictes que s’atribueixen a cadascun dels imputats.

De fet, el fiscal general espanyol, Eduardo Torres-Dulces, que va ser qui va encarregar la investigació, va ordenar mantenir-la en secret al·legant que volia evitar un terrabastall borsari. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any