Laura Mintegi, candidata a lehendakari per EH Bildu

  • És escriptora i professora universitària · La coalició sobiranista basca ha fet la presentació aquest matí

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
03.07.2012 - 14:32

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La nova marca de l’esquerra abertzale, Euskal Herria Bildu, ha presentat aquest matí la seva candidata a la presidència del govern basc, l’escriptora i professora de la Universitat del País Basc Laura Mintegi, que encapçalarà la llista de Bilbao a les pròximes eleccions al parlament de Gasteiz. La coalició EH Bildu està formada per l’esquerra abertzale, Eusko Alkartasuna, Aralar i Alternatiba.

A l’acte de presentació hi ha intervingut Anjeles Iztueta, en nom dels partits de la coalició, i posteriorment Mintegi. Mintegi ha presentat el lema que acompanyarà la proposta abertzale: ‘Temps de solucions’. En la seva intervenció, Mintegi ha estat contundent: ‘Responsabilitat i il·lusió a parts iguals, en un moment que tenim una oportunitat real de canviar el rumb polític d’aquest país. Euskal Herria Bildu es presenta a unes eleccions en una democràcia que no mereix anomenar-se així. Aquesta pseudo-democràcia ha utilitzat criteris excloents per eliminar la dissidència; menysprea la cultura basca i, entre més, és -juntament amb Turquia- l’únic país europeu que té des de fa anys periodistes i polítics empresonats per delictes d’opinió.’

I ha continuat: ‘En aquest moment -de crisi econòmica greu- plantejar la possibilitat de desvincular-se dels estats veïns no és tan sols un exercici sa d’un dret reconegut internacionalment, sinó que és una qüestió de supervivència en el naufragi espanyol’.

La candidata és de Lizarra (Navarra), però viu a Biskaia. És llicenciada en història i doctora en psicologia, i treballa de professora de l’àrea de didàctica de la llengua i la literatura. Com a escriptora, ha guanyat diversos premis literaris amb les novel·les ‘Sisifo Maite minez’, ‘Legez kanpo’ i ‘Nerea eta biok’.

Mintegi és membre d’Euskaltzaindia, l’Acadèmia de l’Èuscar, i va formar part de les llistes d’Amaiur a les eleccions espanyoles del novembre passat. Va ser candidata al senat però no va aconseguir l’elecció.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any