El govern valencià confirma que els focs han cremat 48.500 hectàrees

  • El foc d'Andilla no s'atura · El de Cortes de Pallars s'estabilitza · Fabra dóna per 'pràcticament estabilitzats' tots dos incendis

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
02.07.2012 - 18:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El conseller de Governació valencià, Serafín Castellano, ha reconegut en el primer comunicat oficial que els focs que van començar dijous ja han cremat 48.500 hectàrees. Concretament, el foc de Cortes de Pallars (Vall d’Aiora) ha calcinat 28.600 hectàrees, de les quals 5.000 són de bosc i 23.600, de matolls. El foc d’Andilla (Serrans) ha cremat 19.900 hectàrees, de les quals 13.200 són de bosc i 6.700, de matolls.

Per la seva banda, el president de la Generalitat, Alberto Fabra, ha assegurat aquest migdia que els incendis que assolen el País Valencià des de dijous es troben ‘pràcticament estabilitzats’. Però, si bé el de Cortes de Pallars ha entrat en fase de control, i diferents fonts asseguren que ja no fa flama, el d’Andilla continua encara descontrolat, sobretot als fronts de Llíria i les Alcubles. Aquest és l’incendi que amenaça la serra de Calderona, un dels pulmons verds de la zona.

Per causa dels incendis encara hi ha centenars de veïns desallotjats que no han pogut tornar a casa. Hi ha més d’un miler de persones desallotjades ia Creu Roja ha incrementat fins a nou-cents els llits disponibles, que ha distribuït en els albergs habilitats a Torís, el Villar, Marines i Altura. Més d’un centenar de voluntaris fan torns de dotze hores per ajudar els afectats.

Fabra ha fet les declaracions a Iàtova (Vall d’Aiora) acompanyat del ministre d’Agricultura espanyol, Miguel Arias Cañete, i del ministre de Defensa espanyol, Pedro Morenés. També ha declarat que a partir d’ara es treballa per recuperar la normalitat.

L’extensió cremada equival ja a l’illa d’Eivissa; les estimacions no oficials parlen d’unes cinquanta mil hectàrees cremades, però no el govern valencià ni l’espanyol no volen quantificar la superfície afectada.

El ministre d’Agricultura espanyol, Miguel Arias Cañete, i el de Defensa, Pedro Morenés, han vingut aquest matí a Iàtova, on hi ha el centre de comandament dels equips d’extinció, i s’han reunit amb Fabra. Cap d’ells no ha volgut respondre quina estimació fan de les hectàrees cremades, i han defugit ‘especulacions inútils’.

Crítiques per reduir els fons de la lluita contra el foc

Compromís demanarà un ple extraordinari perquè el Consell doni explicacions ‘després de retallar en prevenció d’incendis per estalviar-se uns quants euros’. A més, ha demanat que no es pugui fer cap tipus d’aprofitament privat de la fusta ni dels recursos de la zona cremada.

‘El canvi que es va introduir en la legislació valenciana, que criticàrem durament i que establia la possibilitat de l’aprofitament privat de les zones cremades és una aberració, ja que s’eliminen les mesures dissuassòries’, diu la portaveu adjunta, Mònica Oltra.

Per la seva banda, el diputat d’EUPV, Lluís Torró, critica la política ‘irresponsable’ del govern valencià en matèria de prevenció i extinció d’incendis. En un comunicat, mostra la seva preocupació i demana al conseller de Governació, Serafín Castellano, que corregeixi i augmenti els recursos i mitjans per evitar més catàstrofes com aquesta. ‘Això es veia venir –diu– són dos anys de retallades’. Per això EUPV exigeix al govern que augmenti els recursos, mitjans i personal dedicats a la prevenció i l’extinció d’incendis i ha demanat la compareixença del conseller a les Corts perquè doni explicacions.

El secretari general del PSPV, Ximo Puig, va lamentar ahir la tragèdia però va descartar de fer cap crítica política, si bé recordava que aquesta no havia estat ‘la postura del PP quan era oposició repecte els incendis de 1994’, i va conlcoure: ‘Ja hi haurà temps d’analitzar el que ha passat’.

Un detingut pel foc d’Andilla

La guàrdia civil va detenir ahir un home de 57 anys com a presumpte autor del foc d’Andilla. L’acusen d’imprudència, per haver cremat uns rostoll en una finca particular. Avui el detingut passarà a disposició judicial al jutjat de guàrdia de Llíria.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any