L’Almirall Farragut

  • Farragut és a dia d'avui un dels cognoms catalans més arrelats, i des de fa més temps, als Estats Units d'Amèrica

VilaWeb
Andreu Barnils
03.07.2012 - 06:09

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El 1891 el va fundar J.P.Morgan, l’home de General Electrics, i després de 120 anys els rics més rics encara hi van per dinar, llegir als salons i trobar-se entre ells. És un club de banquers, polítics, militars i grans homes de negocis i entre els seus socis s’hi poden trobar membres del Fòrum Econòmic Mundial, ex-presidents com Bill Clinton i empresaris com el senyor Camps, nascut a Barcelona fa 86 anys. 

andreu.barnils@mesvilaweb.cat

Farragut és a dia d’avui un dels cognoms catalans més arrelats, i des de fa més temps, als Estats Units d’Amèrica. Només cal mirar les Pàgines Blanques per veure que de Farraguts, aquí, n’hi ha uns quants. Per internet trobes una acadèmia militar, una empresa informàtica, un metge de família. Farragut, de fet, és un barri de Nova York, un poble de 500 habitants a Iowa i una ciutat de 20.000 habitants a Tennessee. Més? Més: Farragut és un vaixell de guerra de l’actual exèrcit nord-americà i Farragut apareix, tres vegades, als segells de correus que emet la US Postal (1903, 1937, 1995). Per últim, família, Farragut és el nom d’una de les naus de Star Trek. Total, que quan vaig arribar aquí als EUA i vaig veure el nom de Farragut allà dalt, al costat del Capità Spook, vaig preguntar-me: ben bé, tot això
del cognom català Farragut aquí als EUA, d’on els ve?

Sobretot els ve de David Glasgow Farragut, nascut a Tennessee i que resulta que era fill de menorquí. Farragut és un home que no es pot obviar. És impossible passar-hi de llarg perquè és un dels grans herois de la guerra civil americana. És el primer almirall de la marina dels Estats Units d’Amèrica. Farragut és, de fet, un autèntic ‘american hero’ a qui, segons alguns historiadors, fins i tot li van oferir el càrrec de president dels Estats Units d’Amèrica, que va rebutjar perquè el seu gran què era la mar. Ho era. Farragut va pujar a bord d’un vaixell de guerra per primera vegada quan tenia 10 d’anys d’edat. Nen prodigi, avançat, va participar a la guerra de 1812 entre els Estats Units i la Gran Bretanya quan només tenia onze anys. Onze anys! Tu recordes què feies amb onze anys? Doncs ell, en plena guerra, va comandar un vaixell. Vull dir que a Farragut, de petit, ja li deien capità.

Farragut té els tres elements necessaris per convertir-se en un heroi militar: una guerra, una batalla i una frase lapidària. La guerra de Farragut és la guerra civil americana que ell, tot i ser del sud, va ajudar a guanyar als del nord. La batalla va ser la de Mobile Bay, considerada clau en el desenvolupament de la guerra perquè va partir les línies sudistes en dos. A dia d’avui encara se’n fan llibres que l’expliquen pas a pas, i que elogien la valentia de Farragut, que va aconseguir fer entrar la seva flota de 17 vaixells en una badia plena de mines. És en aquesta batalla en què Farragut va deixar anar la seva frase. En veure que les primeres naus giraven cua, espantades perquè les mines havien enfonsat un primer vaixell, el vell Farragut, tenia 60 anys, va pujar a l’arbre del vaixell. Des d’allà dalt va fotre un crit als covards que encara ressona ara: ‘Damn the torpedoes. Full spead ahead!’ (Al diable les mines. Endavant a tota velocitat!), frase que s’ha convertit en una mena de crit de guerra popular. Aquell dia, després de la victòria, Farragut va convertir-se en un heroi. Així, de la mateixa manera que els britànics tenen el capità Nelson, els nord-americans tenen l’almirall Farragut. I per això hi ha ciutats que porten el seu nom, segells amb la seva cara, acadèmies militars i, en honor seu, una de la naus de Star Trek es diu Farragut.

La primera biografia de Farragut la va escriure el seu únic fill, Loyall Farragut, l’any 1879. El llibre té un títol d’aquests típics del segle XIX, llargs com una frase: ‘The Life of David Glasgow Farragut, First Admiral Of the United States Navy: embodying his journals and letters (1879)’. L’obra es llegeix com una autèntica novel·la d’aventures. Hi veus abordatges a alta mar, vaixells pirates, setges a ciutats, traïdors a la causa, batalles navals, morts a coberta i, de fons, el naixement dels Estats Units d’Amèrica. De prop, la guerra civil americana. I entremig, els seus dos matrimonis i la seva època de constructor de vaixells. Als darrers capítols de la biografia, hi ha un passeig naval, triomfal i final del protagonista per aigües europees just després de la guerra. Farragut, ple de medalles, va visitar Menorca, la terra del seu pare.

El llibre, que es pot llegir a Google Books, aporta més informació sobre els avantpassats menorquins de Farragut. Així, es llegeix que Jordi Ferragut, el pare, havia nascut a Ciutadella l’any 1755 i va marxar de l’illa als deu anys d’edat, després d’estudiar a Barcelona. En arribar a Amèrica es va anglicitzar el nom a George Farragut, amb ‘a’, perquè amb ‘e’ li pronunciaven Firragut. El llibre també diu que ‘Ferragut era descendent del famós Pere Ferragut, que va servir a les ordres de Jaume I, rei d’Aragó, que ha passat a la història com El Conqueridor, en les campanyes que van acabar amb l’expulsió dels musulmans de Mallorca el 1229 i de València el 1238’.

Farragut, de Jaume I a la guerra civil americana.

andreu.barnils@mesvilaweb.cat

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any