Pañella: Els incendis cremen a l’estiu, però s’han de començar a apagar ja a l’hivern”

  • Compromís reclama al Consell que sol.licite la declaració de zona catastròfica per als municipis afectats i demana la dimissió del conseller de governació

VilaWeb
Redacció
02.07.2012 - 13:59

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El diputat per Castelló de Compromís, Josep Maria Pañella, ha volgut “compartir amb les veïnes i veïns de les poblacions de l’Alt Palància, devastades pel foc, com amb els de les altres comarques afectades, la sensació de ràbia i d’indignació per l’abandó que han patit, i d’impotència per la falta de mitjans per a extingir el foc”.

El diputat de Compromís ha declarat que “tots sabem –excepte el PP, pel que es veu—que els incendis forestals esclaten a l’estiu però s’han de començar a apagar abans, a l’hivern. I la forma d’apagar-los és evitar que sorgisquen i, sobretot, que es propaguen. Això vol dir netejar el sotabosc, revisar les xarxes de camins, preparar les infraestructures… i augmentar, i no disminuir, les dotacions humanes i tècniques per a fer-los front. Justament el contrari del que ha fet el Consell del PP, i no serà que des de Compromís no els vam advertir.

Pañella ha explicat que “per això hem demanat la convocatòria d’un Ple extraordinària de les Corts, per tractar monogràficament del tema, i exigim la dimissió del conseller de Governació Serafín Castellano, per la descoordinació en la gestió de les tasques d’extinció dels incendis, la tardança en l’arribada dels mitjans i les retallades que s’han realitzat en prevenció. I exigim igualment que es prohibisca qualsevol aprofitament econòmic de la fusta durant cinc anys; cal impedir que la crema d’una muntanya siga una oportunitat de lucre per la compra, venda o cessió de la fusta afectada pel foc”

El diputat de Compromís ha esmentat exemples de mala gestió, com “el projecte que la Unió de Llauradors va fer arribar al ministeri, per tal de pasturar ramats per les zones boscoses, per a eliminar l’excés de sotabosc, que els van rebutjar “pel seu cost econòmic”; zones on el foc no l’han apagat, s’ha apagat, senzillament, perquè no tenia ja res més que cremar; veïns que es presentaven voluntaris per apagar el foc i eren rebutjats perquè, en la seua complicada mentalitat burocràtica, i amb l’excusa del perill, no sabien com encabir voluntaris civils per a donar-los suport”. El diputat de Compromís ha volgut “fer esment del treball dut a terme pels bombers i tot el personal, que ha aconseguit, sovint sense massa mitjans, que la devastació  no fora encara més terrorífica i es pogueren salvar persones, poblacions i zones de gran valor ecològic”. Ha recordat també “els ramaders que van aconseguir salvar els animals de les granges, sovint ficant en risc la pròpia vida, evitant uns danys encara majors a la nostra cabana ramadera”. I ha assegurat que els incendis “han suposat també un colp molt dur per a l’activitat apícola de la zona, perquè la calor ha fet morir les abelles en proporcions inimaginables.”

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any