Creix la indignació pels focs del País Valencià

  • Crítiques al Consell per reduir el pressupost destinat a prevenció d'incendis · Centenars d'usuaris retreuen per la xarxa a Rajoy que se'n vagi a veure el futbol · Els focs avancen sense control per quart dia

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
01.07.2012 - 16:40

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Gairebé dos mil mitjans terrestres i mig centenar d’aeris treballen per mirar de controlar els incendis que arrasen les comarques del centre del País Valencià per quart dia consecutiu. Mentre els focs cremen sense control, creixen les crítiques de partits de l’oposició, batlles de la zona afectada i d’usuaris de xarxes socials per la reducció d’un 14% del pressupost del Consell destinat a la lluita contra els incendis. Molts retreuen també al president del govern espanyol que hagi decidit un altre cop d’anar-se’n a veure el futbol a Kíev en comptes de ser al peu del canó.

Aquest migdia ha plogut de manera intensa sobre les comarques dels Serrans i el Camp de Túria, frenant de manera momentània l’avenç de l’incendi d’Andilla. Però l’aiguat ha estat insuficient i ha creat també un núvol molt intens de fum i cendra, que ja cobreix la ciutat de València, on en algunes zones costa de respirar.

Tot i que la Generalitat encara no ha donat dades sobre l’àrea cremada, els dos incendis són dels majors dels darrers anys, i de manera no oficial es calcula que han estat arrasades unes 40.000 hectàrees.

Originats l’un a Cortes de Pallars (Vall d’Aiora) dijous, i l’altre a Andilla (Serrans) divendres, els focs s’han escampat molt ràpid, i les condicions meteorològiques compliquen molt les tasques d’extinció. A més, l’incendi d’Andilla –que ja afecta el Camp de Túria i l’Alt Palància–, amenaça des d’ahir el parc natural de la serra de Calderona, un dels pulmons verds de la zona.  L’incendi de la Vall d’Aiora també afecta termes municipals de la Ribera Alta, la Foia de Bunyol i Canal de Navarrés.

Hi ha més d’un miler de persones desallotjades ia Creu Roja ha incrementat fins a nou-cents els llits disponibles, que ha distribuït en els albergs habilitats a Torís, el Villar, Marines i Altura. Més d’un centenar de voluntaris fan torns de dotze hores per ajudar els afectats.

Crítiques per reduir els fons de la lluita contra el foc

Compromís demanarà un ple extraordinari perquè el Consell doni explicacions ‘després de retallar en prevenció d’incendis per estalviar-se uns quants euros’. A més, ha demanat que no es pugui fer cap tipus d’aprofitament privat de la fusta ni dels recursos de la zona cremada.

‘El canvi que es va introduir en la legislació valenciana, que criticàrem durament i que establia la possibilitat de l’aprofitament privat de les zones cremades és una aberració, ja que s’eliminen les mesures dissuassòries’, diu la portaveu adjunta, Mònica Oltra.

Per la seva banda, el diputat d’EUPV, Lluís Torró, critica la política ‘irresponsable’ del govern valencià en matèria de prevenció i extinció d’incendis. En un comunicat, mostra la seva preocupació i demana al conseller de Governació, Serafín Castellano, que corregeixi i augmenti els recursos i mitjans per evitar més catàstrofes com aquesta. ‘Això es veia venir –diu– són dos anys de retallades’. Per això EUPV exigeix al govern que augmenti els recursos, mitjans i personal dedicats a la prevenció i l’extinció d’incendis i ha demanat la compareixença del conseller a les Corts perquè doni explicacions.

El secretari general del PSPV, Ximo Puig, va lamentar ahir la tragèdia però va descartar de fer cap crítica política, si bé recordava que aquesta no havia estat ‘la postura del PP quan era oposició repecte els incendis de 1994’, i va conlcoure: ‘Ja hi haurà temps d’analitzar el que ha passat’.

En aquest sentit, avui un bomber ha criticat a Canal 9 la manca de recursos per evitar els incendis

Un detingut per l’incendi d’Andilla

La guàrdia civil ha detingut un home com a presumpte autor de l’incendi d’Andilla. La investigació apunta que l’origen del foc, declarat divendres, va ser una crema de rostolls en una finca particular. La guàrdi civil li imputa un delicte per imprudència. El detingut passarà aquest dilluns a disposició judicial al jutjat de guàrdia de Llíria.

D’una altra banda, la jutgessa de Requena ha deixat en llibertat provisional els dos detinguts en relació a l’incendi de Cortes de Pallars, després de prendre’ls declaració. Es tracta de dos treballadors d’una empresa que col·locava plaques solars en una casa de la zona, i ara són encausats en una causa oberta per incendi forestal per imprudència, i se’ls imputen els delictes de danys contra el medi ambient per negligència.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any