L’ajuda a Espanya ‘no és gratuïta i tindrà condicions estrictes’

  • Van Rompuy nega el triomfalisme de Monti i Rajoy · La cimera aprova un pla de creixement de 120.000 milions

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
29.06.2012 - 15:56

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president del Consell Europeu, Herman Van Rompuy, ha alertat que l’ajuda a curt termini aprovada per l’Eurogrup per Espanya i Itàlia ‘no és gratuïta i tindrà condicions estrictes’ per tots dos països, tot i que es flexibilitzi el mecanisme d’intervenció del fons de rescat. Van Rompuy ha negat que el resultat de la cimera sigui una victòria de Mario Monti i Mariano Rajoy sobre la cancellera Merkel, ‘perquè s’ha arribat a un acord equilibrat’.

Els caps d’estat i de govern dels Vint-i-set van aprovar ahir un pla d’inversions destinat a reactivar el creixement i l’ocupació per valor de 120.000 milions d’euros, l’1% del PIB de la UE, segons ha anunciat el president del Consell Europeu, Herman Van Rompuy. Però just després Mariano Rajoy i Mario Monti van posar condicions: que s’aprovin mesures urgents perquè el fons de rescat o el BCE comprin deute i aturin la pressió dels mercats i l’augment desorbitat de l’interès que Espanya i Itàlia paguen pel seu deute. Després de més de 13 hores de negociacions, la resta de caps d’estat han obert la porta a la recapitalització directa dels bancs a partir de l’any vinent si es crea un supervisor bancari europeu amb el Banc Central.

La cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president del Banc Central Europeu, Mario Draghi, han refredat aquest matí l’eufòria espanyola i italiana per l’acord per recapitalitzar directament la banca. En declaracions a la premsa en la segona jornada de la cimera de Brussel·les, Merkel ha defensat que s’ha mantingut ‘fidel a la filosofia de cap prestació sense contraprestació’ i que l’ajuda només s’oferirà sota ‘condicionalitat i control’. Per la seva banda, el president del BCE, Mario Draghi, ha alertat que la recapitalització que haurà de controlar l’organisme que presideix no serà ‘creïble’ sense una ‘condicionalitat estricta’.

A més, els líders de l’euro també flexibilitzaran els requisits perquè el fons de rescat pugui comprar deute dels països que compleixin les normes sense més exigències, una reivindicació d’Itàlia.

El pla d’inversions de la cimera europea no inclou pràcticament diners nous, sinó que es tracta de reciclar fons que ja estaven pressupostats i que encara no s’havien gastat.

‘És fonamental impulsar el finançament de l’economia. Es mobilitzaran 120.000 milions d’euros per donar suport a les mesures de creixement d’efecte ràpid’, expliquen les conclusions de la cimera. La principal novetat del pla és l’increment de 10.000 milions d’euros pel Banc Europeu d’Inversions (BEI). Amb aquesta ampliació s’obtindrà una capacitat de préstec del BEI de 60.000 milions d’euros i es desblocaran fins a 180.000 milions d’euros d’inversions addicionals a tots els estats membres de la UE, ‘també en els països més vulnerables’, diu l’informe de conclusions.

El segon pilar del pla de creixement consisteix a utilitzar 230 milions d’euros del pressupost comunitari per avalar l’emissió de bons que serveixin per finançar grans projectes d’infrastructures de transport, energia i banda ampla. Amb aquesta aportació, es preveu atreure fins a 4.600 milions d’euros en un any i mig.

Cap a una unió econòmica, monetària i política

La cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president francès, François Hollande, insisteixen en la necessitat d’avançar cap a una unió econòmica, monetària i política més gran per a Europa. Els dos mandataris van reunir-se ahir a París per preparar la cimera europea que ha començat avui a Brussel·les, que ha de servir per acordar les mesures que permetin estabilitzar el deute espanyol i l’italià.

La majoria de països pressionen la cancellera Merkel perquè accepti a llarg termini la recapitalització directa dels bancs problemàtics amb el fons de rescat de la UE i l’emissió de deute conjunt a l’eurozona. Però Merkel ja ha dit aquesta setmana que aquestes propostes són contraproduents, i ha exigit que abans d’impulsar aquestes mesures els estats cedeixin més sobirania en matèria pressupostària.

La cimera servirà també per examinar les propostes del president del Consell Europeu, Herman Van Rompuy, per corregir els defectes estructurals de l’eurozona i per avançar cap a una unió bancària, pressupostària i política per generar confiança. ‘És molt important que aquesta cimera elimini tots els dubtes sobre la irreversibilitat de l’euro’, ha dit el president de la Comissió, José Manuel Durao Barroso.

 

Més informació:

Amadeu Altafaj: ‘De la cimera n’ha de sortir l’avenç cap a una unió bancària’

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any