Amadeu Altafaj: ‘De la cimera n’ha de sortir l’avenç cap a una unió bancària’

  • El portaveu del comissari d'Afers Econòmics diu que la situació ha arribat a tal punt que cal actuar amb rapidesa

VilaWeb
Laura Ruiz i Trullols
28.06.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Amadeu Altafaj exhaureix els darrers dies com a portaveu del comissari d’Afers Econòmics, Olli Rehn; aviat tindrà una tasca de més responsabilitat, esdevenint el número dos d’aquest gabinet. Des de la seva posició en la primera línia política creu que la situació és tan límit que cal actuar ràpidament. Durant la cimera del Consell Europeu d’avui i demà, confia que es resoldrà l’avançament cap a una unió bancària. Per a ell, la prioritat és corregir les mancances de la unió econòmica i monetària.

Els darrers mesos se n’han celebrat unes quantes, de cimeres, però la situació s’ha arribat a complicar molt i Altafaj creu que aquesta vegada, de la reunió de caps d’estat, en sortiran les línies a seguir per aconseguir una major integració econòmica. És escèptic pel que fa a la creació d’un superministre de finances que centralitzi totes les qüestions. Més que això, creu que l’important és acompanyar l’alt nivell d’integració monetària amb d’altres instruments econòmics col·lectius, sobretot d’una unió bancària.

Altafaj creu que cal apostar per un esquema de directives que garanteixi els dipòsits dels bancs de, com a mínim, tots els països de l’eurogrup. És a dir, que se supervisin les entitats financeres a nivell europeu perquè totes siguin igual de transparents.

Pel que fa a la situació a Grècia, Altafaj opina que, amb el govern nou, hi ha l’oportunitat que les reformes tirin endavant amb convenciment. Creu que fins ara les febleses administratives ho han impedit. 

Segons el seu parer, la petició de rescat de Xipre és comprensible si es té en compte la dependència enorme que té de Grècia. Ara bé, com que la seva economia representa un 0,2% del PIB de la Unió, no és el més preocupant.

A mitjan juliol se sabran els detalls del rescat a la banca espanyola

El rescat del sistema financer espanyol, malgrat que és un rescat sectorial, és en boca de tothom aquests dies a Brussel·les. Altafaj diu que les condicions del préstec se sabran aviat, segurament es començaran a concretar el 9 de juliol, quan hi ha prevista una reunió de l’eurogrup. D’altra banda, ha confirmat que els ‘homes de negre’ ja han començat a arribar a Madrid. 

Assegura que malgrat que des de la Comissió ja s’havia detectat que el sistema financer espanyol tenia problemes, era l’estat mateix qui ho havia d’haver corregit. Altafaj no ha descartat que es pugui ampliar el rescat, però assegura que no es treballa en aquest escenari. El que sí que confirma és que seria un rescat molt difícil perquè es tracta d’una economia molt gran. Creu, d’altra banda, que a l’estat espanyol hi ha diners però que no circulen. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any