Les editorials Angle i Cossetània es fusionen

  • Mantindran els segells i reforçaran la narrativa

VilaWeb
Redacció
26.06.2012 - 12:21

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les editorials Angle i Cossetània han anunciat que es fusionen per formar un nou grup editorial que es dirà 9 Grup Editorial. En una conferència de premsa a Barcelona, han explicat que mantindran els segells propis i reforçaran la narrativa. Els responsables de totes dues editorials consideren que és un projecte de futur, i no una fusió a la defensiva, perquè funcionen bé. Però es volen anticipar a una situació del mercat difícil. Jordi Ferré, gerent de Cossetània, en serà el director, i Eudald Tomasa, propietari d’Angle, formarà part del consell d’administració.

La relació d’Angle i Cossetània va començar el 2008, juntament amb Bromera, quan van formar la primera plataforma de llibre digital en català, Edi.cat. També van superar plegades la desaparició de la distribuïdora l’Arc de Berà, amb la formació d’una nova distribuïdora, Xarxa de Llibres. Ara Angle i Cossetània afronten plegades la fusió però sense Bromera, que té una problemàtica particular (va anunciar fa poques setmanes un ERO).

Segons Eudald Tomasa, la fusió també implica una correlació de forces en el sector editorial català, que pateix l’hegemonia d’un gran grup, Grup 62, i un estol de petites editorials, on les mitjanes són petites i les petites són ínfimes. Segons Tomasa, l’empresa catalana està poc avesada als projectes col·laboratius i això la fa feble. I espera que l’acció d’Angle i de Cossetània es vegi com un model a seguir, que creï un precedent no només en el sector de l’edició sinó també en general entre les petites i mitjanes empreses.

Jordi Ferré ha explicat que el procés de fusió ha estat molt ràpid, s’ha fet en dos mesos, i que ha estat possible per la generositat de totes dues empreses, així com pel sentit de l’oportunitat, i perquè les similituds entre totes dues editorials són moltes: tenen uns catàlegs complementaris, són empreses de dimensions i facturació similars, sense problemes econòmics actuals, i amb un tarannà afí.

Segons Ferré, la fusió farà que 9 Grup Editorial es converteixi en el segon grup editorial a Catalunya, pel què fa a títols publicats (uns cent cinquanta cada any), amb una facturació de 4.500.000 d’euros (segons dades sumades del 2011).

Es mantindran les seus de Valls de Cossetània i de Barcelona d’Angle, encara que el grup tindrà la seu a Barcelona. Mantindran el caràcter de cada segell, però volen reforçar les col·leccions de narrativa, sobretot en el segell d’Angle. Alguns premis literaris que ara publica Cossetània podria passar a publicar-los Angle. Es mantindran els vint llocs de treball actuals.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any