La visita dels homes d’Adelson fa créixer les crítiques a Eurovegas

  • L'oposició, excepte el PP, s'oposa al projecte o en critica la manca de transparència · Desenes de contraris han rebut la delegació de Las Vegas Sands al Prat

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
25.06.2012 - 15:44

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Una desena de representants de Las Vegas Sands Corporation, encapçalats pel director general Mike Leven, ha aterrat a Barcelona i s’ha reunit amb membres del govern i empresaris, després de visitar els terrenys del Baix Llobregat candidats a acollir el complex. La mateixa delegació es traslladarà demà a Madrid, l’altra ciutat que opta a la infrastructura. És l’última visita abans que el cap de Las Vegas Sands, Sheldon Adelson, decideixi l’emplaçament definitiu, previsiblement al juliol.

En unes declaracions breus i informals, el conseller d’Economia Andreu Mas-Colell ha dit que el senyor Adelson ja té tota la informació necessària per prendre la decisió. El PSC s’ha distanciat de la proposta de complex d’oci i joc i denuncia la manca de transparència del govern en la negociació. ‘Amb la informació que tenim, no podem acceptar un projecte com aquest, que comporta la implantació del delta del Llobregat d’una espècie de zona franca d’al·legalitat’, ha dit Jaume Collboni, portaveu socialista.

La portaveu d’Iniciativa, Laia Ortiz, ha avisat al govern dels efectes perjudicials que tindrà Eurovegas per la comarca del Baix Llobregat. ‘No fa créixer l’economia i té una gran capacitat destructora de llocs de treball’, ha dit Ortiz.

Per la seva banda, la secretària general d’ERC, Marta Rovira, ha dit que el Baix Llobregat ‘no és un desert com era el de Las Vegas a Nevada’ i ha demanat al govern que defensi l’activitat agrària i l’interès mediambiental i turístic de la zona.

La decisió

Fins ara, l’empresa nord-americana no ha manifestat preferències i ha destacat, en tot moment, ‘la igualtat de condicions’ de totes dues ciutats candidates. Malgrat això, aquestes últimes setmanes ha augmentat la sensació que Barcelona pot estar més ben posicionada que no Madrid per a acollir un macrocomplex de lleure, joc i convencions, que representaria una inversió de disset mil milions d’euros i milers de llocs de feina. La importància de la visita d’avui es reflecteix en la convocatòria de premsa extraordinària del portaveu del govern, Francesc Homs, a les 18.30, per valorar la trobada amb els representants de Las Vegas Sands Corporation.

També en són conscients els partits i grups més contraris a la instal·lació del projecte a Catalunya. Aquest cap de setmana, ICV-EUiA ha penjat pancartes al Baix Llobregat amb els lemes ‘EuroVegas no’ i ‘Adelson go home’, perquè considera que EuroVegas ‘és la metàfora del desastre i la substitució de la bombolla immobiliària per la lúdica’. El president Artur Mas, des de Nova York, va respondre dissabte a la formació ecosocialista que aquest projecte, en la situació econòmica actual, pot ajudar a evitar que el país cada vegada sigui ‘més pobre i amb més desocupats’.

Dos anys de la primera proposta

La companyia hotelera Las Vegas Sands Corporation, presidida per l’empresari nord-americà Sheldon Adelson, va anunciar ara fa dos anys, el 23 de juliol de 2010, la intenció d’instal·lar a Barcelona o Madrid un dels seus complexos d’entreteniment, semblant als que ja té a Las Vegas, Macau i Singapur. Va ser precisament en la inauguració del complex de Singapur, el Marina Bay Sands, on el director general, Michael Leven, va esmentar per primera vegada que ja tenia un soci per obrir-ne un a Madrid i que en buscava un altre per explorar la zona de Barcelona.

Leven, mà dreta de Sheldon Adelson, va alabar aleshores les condicions de la capital catalana per a allotjar un ‘resort’ de la magnitud del de Singapur i va defensar que ‘el clima, les infrastructures i la quantitat de mà d’obra’ hi jugaven a favor com a seu del primer complex de la companyia a Europa. Posteriorment, ja durant les negociacions, han aparegut alguns esculls relatius a l’alçada dels edificis (limitada per llei per la proximitat de l’aeroport) i exigències de canvis fiscals, legals i laborals.

Membres de la plataforma Aturem Eurovegas han protestat aquest matí contra la construcció del macro-complex d’EuroVegas al Baix Llobregat, i ho han fet a l’aeroport del Prat, per rebre la comitiva de l’equip Sheldon Adelson, que avui visita Barcelona, amb pancartes i consignes. Per Twitter també hi ha crítiques al projecte, aplegades sota l’etiqueta #Eurovegasgohome, i per a aquesta tarda han convocat una nova concentració de protesta a les 19.00 a la seu de CiU.

La plataforma denuncia (manifest) que el model de creixement econòmic d’Eurovegas es basa en l’especulació urbanística i financera, alerta dels perills del negoci del joc i el model d’oci, un model que fomenta ‘la corrupció, les màfies, les drogues, la prostitució i les ludopaties’. També apunta l’impacte ambiental que tindria sobre els espais naturals i critica que les negociacions es facin sense comptar amb els ciutadans i sense donar prou informació.

Informació relacionada:

Què vol Sheldon Adelson? Traducció al català de l’editorial publicat per The New York Times el 23 de juny de 2012

Editorial de Vicent Partal: Eurovegas: el dret a la discrepància

Xavier Vinader: ‘L’extrema dreta arriba allà on la gent d’uniforme no pot arribar’

Saviano avisa que l’Eurovegas faria de Catalunya ‘el centre de reciclatge mafiós d’Occident’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any