Últimes hores de les eleccions municipals a l’Alguer

  • Avui es tanca la segona tanda de les eleccions més ajustades dels últims anys · VilaWeb TV va entrevistar els dos aspirants

VilaWeb
Redacció
25.06.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Fa quatre setmanes que la ciutat de l’Alguer viu sumida en una intensa campanya electoral. Ahir i avui es fa la segona tanda de les votacions, les més disputades d’aquests darrers anys. S’hi decideix la sort dels dos aspirants a la batllia: Stefano Lubrano (coalició de centreesquerra) i Francesco Marinaro (coalició de centredreta). A la primera tanda els van separar 373 vots, una diferència de l’1,39% en favor de Marinaro.

En aquest vídeo hem parlat amb Marinaro i Lubrano dels respectius projectes polítics per a la ciutat: l’un de continuïtat, després de deu anys de govern de centredreta amb Marco Tedde al capdavant, i l’altre de canvi. També parlen de la llengua, dels recursos que hi pensen destinar, del model de ciutat i del projecte conegut com Maria Pia, un gran complex turístic de luxe presentat en una fira immobiliària milanesa aquesta setmana, que ocuparia més de 200.000 metres quadrats de la costa algueresa de titularitat municipal, i que ha irromput de manera salvatge en la campanya electoral generant una forta polèmica.

Els votants de ‘5 stelle’, decisius

L’aritmètica electoral i l’aparició de noves forces polítiques fan preveure un resultat molt ajustat. Tant, que tothom, d’una banda i d’una altra, coincideix a dir que fins que no s’acabi de comptabilitzar l’últim vot en l’escrutini, avui al vespre, és molt arriscat parlar de guanyadors o favorits. Les dues candidates que no van passar a la segona tanda, Maria Grazia Salaris (liberal) i Giorgia Distefano (del moviment ciutadà ‘5 stelle‘ articulat al voltant del còmic i blocaire genovès Beppe Grillo) van obtenir 827 vots i 2.529, respectivament. Tant Salaris com Distefano han donat llibertat de vot als seus electors en aquesta segona tanda.

La coalició de centredreta compta que rebrà una bona part dels vots de Salaris, però és del tot incert el comportament dels votants de moviment ‘5 stelle’ (que representen prop del 10% de l’electorat) car era una candidatura de protesta contra el sistema polític en general i contra els dos grans partits en particular. Aquests votants, coneguts popularment com els ‘grillini’, han esdevingut, per tant, decisius en les eleccions. Amb tot, Lubrano confia captar una part important d’aquests vots argüint que el seu programa de centresquerra té força punts en comú amb allò que ja ha proposat el recentment elegit batlle de Parma (Emília-Romanya), del moviment ‘5 stelle’.

Stefano Lubrano té el suport del Partit Democràtic, AlgueRosa, C’è un’Alghero Migliore, Lista Lubrano, Unió Popular Cristiana i Itàlia dels Valors.

I Francesco Marinaro, de centredreta, té el suport del Poble de la Llibertat, Reformadors Sards, Unió del Centre, Futur i Llibertat, Partit Sard d’Acció i Alghero per Te.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any