Espanya demanarà formalment el rescat ‘immediatament’

  • Ho ha dit el ministre Luis de Guindos · Els bancs espanyols necessiten 62 mil milions, segons les auditories

VilaWeb
Redacció
22.06.2012 - 09:39

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern espanyol ha cedit finalment a la pressió internacional perquè formalitzi aviat la petició de rescat bancari. El ministre d’Economia, Luis de Guindos, ha dit, quan ha arribat a la reunió de l’Ecofin que es fa a Luxemburg, que ‘això passarà immediatament, els pròxims dies’. L’Eurogrup esperava que la petició es fes ahir, un cop publicats els resultats de les auditories independents del sistema bancari espanyol, que informen d’una necessitat de capitalització de fins a 62.000 milions.

Quan es farà la petició, s’obrirà tot un procediment. En la primera fase una missió de la Comissió Europea, coordinada amb el Banc Central Europeu, l’Autoritat Bancària i el Fons Monetari Internacional, farà una nova avaluació de les necessitats dels bancs i prepararà el memoràndum amb les condicions que s’hauran de complir. Les condicions definitives, les haurà de pactar l’Eurogrup amb el govern espanyol.

A més de les condicions del crèdit, els països de l’Eurozona examinaran les condicions relatives als tipus d’interès, que pot ser del 3% al 4%, i en el termini de devolució. Aquestes dues qüestions encara no s’han discutit en cap reunió.

Els països de l’Eurozona neguen que el fons de rescat es presti directament a la banca espanyola perquè les normes del rescat no ho permeten. Tan sols es poden vehicular crèdits del fons a través dels estats. Espanya volia evitar que el rescat perjudiqués encara més el deute públic.

Fins a 62.000 milions

El Ministeri d’Economia espanyol i el Banc d’Espanya van anunciar ahir el resultat de les auditories externes del sistema bancari espanyol. De fet, les consultores Oliver Wyman i Roland Berger han perfilat dues categories de risc. En la de baix risc, la necessitat de recapitalització és d’uns 25 mil milions d’euros. En la d’alt risc, oscil·la entre 51.000 milions d’euros i 62.000 milions.

El secretari d’estat d’Economia, Fernando Jiménez Latorre, i el sots-governador del Banc d’Espanya, Fernando Rostoy, van recalcar que les necessitats de capital se cenyien sobretot a les entitats nacionalitzades, no als tres principals grups bancaris de l’estat, que no necessiten capital addicional.

Jiménez Latorre va negar-se a liquidar cap entitat financera, després d’assegurar que aquesta seria ‘la solució més cara’; per tant, va assegurar, s’adoptaran les solucions barates, consistents a segregar els actius tòxics per revaloritzar la part del negoci rendible.

El FROB atura la subhasta de Catalunya Banc i Banc de València

Coincidint amb la publicació del resultat de les auditories, el Fons de Restructuració Ordenada Bancària (FROB) ha ajornat temporalment els processos competitius que porta a terme en relació amb la venda de Catalunya Banc i de Banc de València. En un comunicat assenyala que ha adoptat aquesta decisió arran d’haver-se concretat la valoració del sector bancari.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any